La Fundació Premis Rei Jaume I convoca els guardons de la 31a edició

Cadascuna de les sis categories té una dotació econòmica de 100.000 euros
6 febrer 2019 12:53h
A més de la dotació econòmica, les persones premiades reben una medalla d'or i un diploma. Imatge d'arxiu. 

VALÈNCIA. La Fundació Premis Rei Jaume I ha convocat els premis de 2019, que compleixen la seua 31a edició, dotats amb 100.000 euros en cadascuna de les seues sis categories. 

El Butlletí Oficial de la Província de València (BOPB) publica aquest dimecres l'anunci de la convocatòria d'àmbit nacional d'aquestos premis, que seran concedits a aquella persona física "la labor de la qual haja sigut altament significativa".

Segons les bases de 2019, es concediran premis a les categories de Recerca Bàsica, Economia, Recerca Mèdica, Protecció del Medi Ambient, Noves Tecnologies i Emprenedoria.

Podrà ser candidata qualsevol persona que haja efectuat la major part de la seua activitat professional a l'estat espanyol i, preferentment, que residisca en aquest país. 

Els candidats d'anys anteriors podran renovar ells mateixos la seua candidatura durant 3 anys; una vegada transcorregut eixe termini, per a tornar a ser candidat haurà de ser nominat novament.

Podran nominar els premiats i persones i organitzacions a qui la Fundació convide com a investigadors, centres d'investigació o tecnològics, reials acadèmies, col·legis professionals, hospitals, empreses, associacions empresarials, escoles de negoci o fundacions. 

Què es premia?

El termini per a nominar estarà obert des del 14 de gener fins a l'1 d'abril de 2019, tots dos inclosos, segons assenyalen les bases del premi publicades en el BOPB.

En el cas de la Recerca Bàsica, es concedirà a la persona la recerca de la qual haja contribuït al desenvolupament de la ciència bàsica a l'estat espanyol en qualsevol dels camps de la física, la química i les matemàtiques. 

En Economia, es concedirà a la persona la recerca de la qual en economia haja tingut un impacte de gran rellevància.

El premi de Recerca Mèdica es concedirà a la persona la recerca de la qual haja contribuït significativament al desenvolupament de la biomedicina o d'altres camps de la ciència de la vida.

En Protecció del Medi Ambient es premiarà la recerca que contribuïsca a la millora del medi ambient i es valorarà especialment l'estudi de les causes del canvi climàtic, les seues conseqüències i possibles solucions.

La guardonada amb el premi de Noves Tecnologies serà una persona que contribuïsca al desenvolupament tecnològic en qualsevol de les seues àrees, valorant el grau d'innovació i la seua aplicabilitat.

En el cas del premi a l'Emprenedoria, es concedirà a la persona que destaque per assumir risc com a líder d'un projecte empresarial en funcionament, creador d'ocupació i riquesa en el seu entorn que sap veure les oportunitats que uns altres no veuen i orientat a satisfer les necessitats dels clients. 

A més de la dotació econòmica, una part de la qual ha de ser destinada a la investigació o a l'emprenedoria a l'Estat, els guanyadors reben una medalla d'or i un diploma. 

Els premiats tindran dret a formar part de l'Alt Consell Consultiu en Investigació, Desenvolupament i Innovació de la Presidència de la Generalitat.

next