La Generalitat distingirà Rosa Serrano, Laura Pastor, Carme Miquel i 'el Genovés' el 9 d'Octubre

El Consell ha aprovat aquest dilluns concedir també l'Alta Distinció de la Generalitat al poeta Francisco Brines i al dissenyador Francis Montesinos
7 octubre 2019 12:11h

VALÈNCIA. El ple del Consell reunit aquest dilluns ha aprovat guardonar el pròxim 9 d'Octubre amb les Distincions de la Generalitat l'editoria Rosa Serrano, la professora Carme Miquel a títol pòstum, Laura Pastor –coneguda per ser l'única dona dels '10 d'Alaquàs'– també a títol pòstum, i el pilotari Francesc Cabanes Pastor 'el Genovés', entre d'altres.

Concretament, Laura Pastor, que va morir fa poques setmanes, serà reconeguda amb l'Alta Distinció de la Generalitat per haver sigut part essencial de l'etapa predemocràtica valenciana. Pastor va ser membre de l'anomenat grup dels '10 d'Alaquàs', perseguit per la repressió franquista per haver redactat un projecte d'Estatut d'Autonomia. Juntament amb Pastor, rebrà l'Alta Distinció l'escriptora, pedagoga i editora de Tàndem Edicions Rosa Serrano Llàcer per la seua contribució a l'àmbit cultural. 

El Consell ha concedir també l'Alta Distinció de la Generalitat al poeta Francisco Brines, membre de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE), i al dissenyador Francis Montesinos, un dels més reconeguts creadors de moda de tot l'Estat. La distinció Ambaixador que atorga la Generalitat serà enguany a títol pòstum. Amb ella es distingirà el cantant d'Alcoi Camilo Sesto, mort a principis de setembre als 72 anys. 

Entre les distincions de la Generalitat, el ple del Consell ha acordat concedir el seu reconeixement a títol pòstum a l'escriptora Carme Miquel –que va morir el passat mes de juny–i a l'enterrador del cementeri de Paterna Leoncio Badia, que durant els anys de la Guerra Civil va donar sepultura digna als represaliats del bàndol republicà. El 9 d'Octubre també rebran les distincions el pilotari 'el Genovés', considerat una de les grans figures de tots els temps de la pilota valenciana, i els equips d'emergències i rescat que han participat en els treballs derivats del temporal provocat per la DANA del passat mes de setembre.

Altres distincions

D'altra banda, les distincions al Mèrit Empresarial i Social es concedeixen enguany a la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV); a la Caixa Rural d'Oriola; a Rosa Escandell, promotora de l'Empresa Social A Puntadas per a la integració sociolaboral de col·lectius vulnerables, i a la cooperativa Anecoop.

Així mateix, el ple del Consell ha aprovat els premis al Mèrit Científic, amb els quals es reconeix la biòloga María José Sanz, especialista en investigacions sobre el canvi climàtic; i la investigadora oncològica Aurora Bustos, experta en l'aplicació de mètodes d'intel·ligència artificial en la lluita contra el càncer a l'Hospital Universitari de Sant Joan d'Alacant.

Els premis al Mèrit Cultural recauen enguany en la ballarina i coreògrafa Sol Picó; en la il·lustradora Ana Penyas; en l'actriu, cantant i pianista Mamen García; en l'il·lustrador i historietista Miguel Calatayud; en el contacontes Llorenç Giménez Tarazona (a títol pòstum); en l'Institut Lluís Vives de València, degà dels instituts de secundària valencians, i en les Escoles d'Artesans.

En l'apartat de Distincions d'Accions a favor de la Igualtat i per una Societat Inclusiva, el Consell reconeix la labor de l'Associació de Voluntaris d'Acolliment Familiar (AVAF); de la Companyia de les Filles de la Caritat Sant Vicent de Paul de Castelló, i de l'Associació Valenciana de Mestresses de Casas i Consumidors (TYRIUS).

El Premi Lluís Vives es concedeix enguany als valencians que van formar part dels primers diputats elegits en les Eleccions al Parlament Europeu per Espanya: José Emilio Cervera Cardona, Carmen Llorca Vilaplana, Luis Planas Puchades, Josep Pons Grau, Javier Sanz Fernández, Enrique, Sapena Granell, Teresa Domingo Segarra i Leopoldo Ortiz Climent.

Finalment, les distincions al Mèrit Esportiu són enguany per a l'expilotari de raspall Diego Maldonado Mestre 'Malonda II'; per a la directora i gerent esportiva de clubs femenins Dolors Escamilla Pérez; per a la jugadora de voleibol platja Liliana Fernández Steiner, i per al jugador de tenis Roberto Bautista Agut.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next