La Generalitat engega un projecte de deu anys per a convertir l'autopista del Saler en un bulevard verd

L'actuació té com a objectiu "la minimització de l'impacte de l'Autovia al Parc Natural, la regeneració dels espais agrícoles degradats i la integració dels nuclis urbans"
28 setembre 2019 17:48h
El projecte també pretén reduir l'ample de la CV-500. / GVA

VALÈNCIA. La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat pretén reconvertir l'autopista del Saler en un bulevard amb carril bici i un sol carril per sentit, així com integrar els vials que discorren pel parc natural en l'entorn mitjançant diverses actuacions de renaturalització al llarg de 10 anys.

Així es desprén de la proposta del Programa de Paisatge en Sòls de l'Albufera de València afectats pel Pla d'Acció Territorial de la infraestructura verda del litoral, que es troba des d'aquest divendres obert a consultes i participació i informació pública fins a dins de 45 dies.

El projecte més cridaner és la creació d'una Via Parc de l'Albufera, que suposaria –en cas que siga dut a terme, tal com es proposa en el projecte– una reducció de l'ample de la CV-500, que actualment té dues calçades amb dos carrils cadascuna, a una única calçada d'un carril per sentit.

La resta de l'espai l'ocuparan un carril bici i per als vianants, àrees de regeneració ambiental mitjançant arbratge, zones de descans, hortes que comptaran amb espais per a venda de productes a peu de parcel·la i la restauració de la Séquia de la Devesa.

Segons apareix en els documents publicats, aquest projecte en concret començaria a realitzar-se en el quart any de les actuacions a l'Albufera i es finalitzaria el sisé, amb una inversió de 2,17 milions d'euros l'any.

Entre els objectius d'aquest projecte es troba la "minimització de l'impacte de l'Autovia al Parc Natural; la regeneració dels espais agrícoles degradats; la integració dels nuclis urbans (Pinedo i sud de València) al Parc i la Infraestructura Verda, i la recuperació de camins i itineraris històrics, entre d'altres.

Per a això, des de Conselleria es proposen nou actuacions en aquest àmbit, a més de la reconversió de l'Autovia en Via Parc, entre les quals es troben connectar el Parc Natural amb el corredor del Nou Llit del Túria; restaurar i fer valdre les hortes històriques i la seua xarxa hídrica, i connectar els itineraris i serveis amb els equipaments de la platja. També es preveu recuperar els camins i béns del patrimoni cultural que es troben en la zona, com el Búnquer del Saler o el Fumeral de la Plexi.

Senda de la Devesa i connexions del Palmar

El pla inclou altres 11 projectes en la zona, entre els quals es troben la creació d'un parc lineal en el Perellonet entre els habitatges i la carretera; la creació d'un itinerari ciclista paral·lel a la CV-500 en la senda de la Devesa; la recuperació del Camí del Tremolar entre Pinedo i Castellar-l'Oliveral amb un carril bici paral·lel, i la integració de l'embarcador en la Gola del Pujol.

En la primera fase del pla començaran diversos projectes com el de la Senda de la Devesa. Ací es realitzarà un itinerari ciclista en paral·lel al traçat de la CV-500, una posició elevada sobre la duna per a evitar esplanacions i minimitzar desbrossaments, així com la connexió de la zona amb la platja mitjançant els tallafocs.

També es preveu realitzar plans especials en els nuclis urbans de Pinedo, el Saler i el Palmar, que inclouen redefinicions de la vora urbana.

Precisament en aquesta localitat –en la tercera fase del projecte, del seté al huité any– es proposa la millora de via d'accés al Palmar bé mitjançant l'eixamplament de l'accés nord bé mitjançant la creació d'un nou accés est. Pel que fa a l'accés sud, es preveu la creació d'un itinerari per als vianants i ciclista, i la seua connexió amb la Via del Litoral per la ribera de la Sequiota amb el port del Palmar, el Camí del Palmar i el Camí de Pinedo fins a Sollana.

Camí del Tremolar i parc linial del Perellonet 

En la segona fase del projecte –entre el quart i sisé any– es preveu la Via Parc de l'Albufera així com la recuperació Camí del Tremolar entre Pinedo i Castellar-l'Oliveral.

Durant aquesta actuació, que té un cost previst de 231.000 euros, es crearà l'encreuament semafòric amb la CV-500, la reconversió del pas elevat en un mirador de l'Albufera i l'habilitació d'una senda per als vianants i ciclista seguint el traçat del camí.

Un altre dels projectes destacables del pla és la creació d'un Parc Lineal al Perellonet, que se situaria entre la CV-500 i el front edificat en aquesta localitat.

Aquesta actuació, que serà l'última del pla en el nové i desé any, preveu fer d'aquest parc un espai de transició amb el Parc Natural, amb la qual cosa es reduirà "mitjançant arbratge autòcton l'impacte visual de l'edificació en altura en aquest espai protegit". L'actuació tindrà un pressupost d'aproximadament 744.500 euros anuals.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next