La Generalitat es queda amb el concurs musical de la Diputació de València per a fer-lo d'àmbit nacional

Sona la Dipu no celebrarà l'edició d'aquest any i posposa l'inici amb el nou format per al 2020
28 març 2019 16:36h
La Diputació de València ha organitzat deu edicions del concurs que ha viscut moments complicats en els últims anys després que diversos grups denunciaren que la corporació no els pagava. / DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. L'Institut Valencià de Cultura (IVC) ha anunciat que assumirà l'organització del programa musical per a bandes emergents Sona la Dipu, fins ara desenvolupat des de l'àrea de Joventut i Igualtat de la Diputació de València. El programa es reconvertirà en un certamen d'àmbit nacional que dependrà directament de la Generalitat Valenciana.

Aquesta reconversió de Sona la Dipu es produirà al llarg d'enguany i, per això, no es convocarà una nova edició del certamen durant aquests mesos de transició. Serà el 2020 quan tindrà lloc la primera edició del programa musical amb el nou format que abraçarà tot el País Valencià i que mantindrà l'essència de fomentar la creativitat i l'impuls de nous talents musicals.

Durant aquest exercici de transició cap al nou abast territorial i el nou funcionament del concurs, Sona la Dipu mantindrà els compromisos adquirits amb guanyadors de l'última edició que encara es va fer adreçat a la demarcació de València, inclòs el gran triomfador del 2018 Yo Diablo.

Un final agredolç Sona la Dipu

Sona la Dipu és un programa musical que ha organitzat la Diputació de València entre el 2008 i el 2018; més d'una dècada de foment de la creativitat musical i el llançament de nous valors, una espècie de llançadora de bandes novelles que han tingut l'oportunitat d'entrar en el circuit musical tant en l'àmbit autonòmic com en l'estatal.

El concurs s'ha anat transformant al llarg d'aquests anys i ha potenciat la difusió i el recorregut de les bandes, amb un jurat paritari format per professionals del sector de la música.

En aquest sentit, vora 400 grups han tingut l'oportunitat de donar-se a conéixer a través del concurs en aquests últims 4 anys i molts d'aquests han format part dels cartells de més d'una vintena de festivals de reconegut prestigi en l'àmbit nacional.

Les bandes del Sona, que ha incentivat també la música en femení i en valencià, han estat presents en festivals com ara l'Arenal Sound, el Rototom, l'Interestelar, el Festival de les Arts, el Viña Rock, el Low Festival, el Fuzzville, el Deleste o el Primavera Sound, entre d'altres, i fins i tot han viatjat fins a Texas per a participar en el prestigiós South by Southwest.

La dinàmica del concurs ha anat variant lleugerament en les últimes edicions i s'ha mantingut una estructura de 12 grups seleccionats entre el centenar de maquetes presentades cada any.

Aquestes bandes s'enfrontaven entre si en quatre concerts de semifinals celebrats en diferents municipis de la demarcació i han vertebrat així les comarques a través d'aquests esdeveniments musicals. Les persones guanyadores disputaven la gran final i el triomfador disposava d'un concert de presentació juntament amb els caps de cartell que ajudaven a atraure públic en tots i cadascun dels concerts.

Tanmateix, el festival ha viscut unes últimes edicions agredolces, ja que diversos grups van denunciar els impagaments de la Diputació de València a les bandes participants i guanyadores. De fet, el 2018 els membres del jurat de Sona la Dipu manifestaren en un comunicat el seu suport als grups valencians que encara no havien cobrat els seus honoraris per diverses actuacions musicals organitzades per la Diputació de València.

next