La Conselleria i el Ministeri pacten la construcció de 1.000 habitatges socials a València, Silla, Torrent i Manises

Salvador destaca que València i l'àrea metropolitana són dues de les zones més afectades per la insuficiència de vivendes
1 març 2019 16:53h
L'actuació s'emmarca en el Pla 20.000 impulsat pel Ministeri de Foment. / GVA

VALÈNCIA. La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, i la secretària general d'Habitatge del Ministeri de Foment, Helena Beunza, han signat un protocol de col·laboració per a finançar la promoció de més de 1.000 habitatges a la ciutat de València i l'àrea metropolitana destinats a lloguer assequible i social.

Aquesta actuació s'emmarca en el Pla 20.000 impulsat pel Ministeri de Foment i l'objectiu del qual és l'increment de 20.000 habitatges al parc d'immobles en lloguer a preus assequibles o socials per a persones amb ingressos limitats en aquells àmbits en els quals aquest mercat presenta majors dificultats d'accés.

En aquest sentit, la consellera ha explicat que els estudis mostren que la ciutat de València i l'àrea metropolitana és "una de les zones més afectades per la insuficiència d'oferta d'habitatges a preus assequibles per a atendre la demanda existent". Davant aquesta situació "tenim l'obligació com a administració pública d'obrir noves línies d'actuació que ens permeten ampliar el parc d'habitatges i prioritzar el dret a l'habitatge".

En aquest sentit, ha mostrat la seua satisfacció perquè s'ha concretat "una actuació que afecta València i l'àrea metropolitana per a accelerar la construcció de més de mil habitatges en les denominades zones tensionades".

La Generalitat ha posat en coneixement del Ministeri de Foment un total de 12 possibles actuacions que es podrien acollir inicialment a aquest conveni i que estan situades a València, Silla, Torrent i Manises.

Entre aquestes destaca la urbanització de dos edificis en el sector La Torre de València, un amb 184 habitatges i un altre amb 96 habitatges; juntament amb les promocions iniciades per la Generalitat en plaça de l'Arbre, Garcilaso, plaça de Coll, Teixidors, Murillo o Pintor Fillol. A més, es preveu un edifici de 6 habitatges a Torrent al carrer Domenyo, i dos més en el sector Benisaet per a la construcció de 55 i 23 habitatges respectivament; finalment, un edifici al carrer Horta de Silla amb 44 habitatges.

A tots aquests cal sumar dos enclavaments a València, la Caserna d'Enginyers i la Caserna d'Artillers, tots dos de titularitat de l'Entitat Pública Empresarial de Sòl (SEPES), dependent del Ministeri de Foment, i el sòl del qual està qualificat per a ús residencial d'habitatge.

Cal recordar que, en el cas concret d'aquestes dues últimes actuacions, dins del Pla 20.000, al desembre del 2018 el Ministeri va atorgar a Sepes un total de 21.518.000 euros per al foment i impuls del desenvolupament i la urbanització de determinats sòls.

Entre ells es troben la Caserna d'Enginyers i la Caserna d'Artilleria, per als quals està previst que es destinen uns 12 milions d'euros per a la urbanització dels sòls i que, posteriorment, possibilitarà la promoció d'uns 600 habitatges per a lloguer assequible o social.

La Consellera d'Habitatge ha agraït la col·laboració i el treball conjunt realitzat entre el govern espanyol i la Generalitat "per a fer front a una de les grans necessitats que viuen hui moltes famílies i és la falta d'una casa digna i a preus concordes a les seues circumstàncies socioeconòmiques".

Per part seua, Helena Beunza ha assegurat que aquest protocol és "el reflex i la culminació d'un treball que va començar la Generalitat per a recuperar una sèrie d'edificis que, en la majoria de casos, van quedar sense acabar" en anteriors legislatures.

next