La Generalitat reconeix el Museu de Ceràmica del Castell de Riba-roja

La col·lecció de peces ceràmiques va ser recuperada durant les excavacions arqueològiques realitzades al castell  
9 maig 2019 13:45h
Per a l'exposició s'ha seleccionat una mostra dels materials que es mantenien en millor estat de conservació. / RIBA-ROJA DE TÚRIA TURISME

VALÈNCIA. La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha reconegut el Museu de Ceràmica del Castell de Riba-roja de Túria (MUCA) com a 'museu de la Comunitat Valenciana'. 

El museu alberga una col·lecció de peces ceràmiques dels segles XIV, XV i XVI recuperades durant les excavacions arqueològiques realitzades al castell de Riba-roja de Túria que pertanyien als aixovars domèstics dels seus habitants i a la decoració i arquitectura de l'edifici. 

Per a l'exposició s'ha seleccionat una mostra dels materials que es mantenien en millor estat de conservació i que formaven part de l'arquitectura de l'edifici, com ara taulellets, 'socarrats' i ceràmiques que s'inserien en les voltes, dovelles, etc., i de la vida quotidiana, com ara olles, cànters, pitxers, escudelles, plats, etcètera. 

S'hi exhibeixen les peces recuperades en l'etapa històrica més representativa del castell i es pot ampliar la col·lecció en diferents sales amb altres períodes documentats, com ara les èpoques islàmica, moderna i contemporània. 

El museu s'ubica al castell, que es compon de dos edificis connectats per un pati central. L'evolució arquitectònica de l'edifici s'inicia al segle XI amb la construcció d'una fortificació a la qual es van afegint elements defensius i torres. 

Al segle XIII va passar a ser residència dels senyors de la vila i baronia fins que van desaparéixer els senyorius en el segle XIX. Els cartells divulgatius expliquen la història, evolució, arquitectura, usos i activitats artesanals desenvolupades en aquest edifici fins a l'actualitat.

next