La Generalitat xifra en almenys 1.500 milions d'euros els danys causats pel temporal

El Consell aprovarà aquest divendres dos decrets per a ajudar de manera directa les persones i els municipis afectats per la DANA
18 setembre 2019 22:45h
Representnats de les diferents conselleries han participat en la Comissió Postemergència. / DLV

VALÈNCIA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que, des d'una primera aproximació als danys provocats pel temporal de la setmana passada, la Generalitat xifra l'impacte econòmic de les pluges i inundacions en 1.500 milions d'euros aproximadament, i ha anunciat que el Consell aprovarà dos decrets urgents d'ajudes directes per a les persones i els municipis.

El president ha presidit en el Palau de la Generalitat la reunió extraordinària de la Comissió Interdepartamental per al Seguiment i la Coordinació de la Posteemergencia. En aquesta reunió han participat també la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

També han intervingut en la Comissió representants de les secretaries autonòmiques i direccions generals de les diferents conselleries que estan implicades en els treballs per a restablir la normalitat en els territoris afectats per l'episodi de gota freda que tan devastadors efectes ha tingut a les comarques del Baix Segura i la Vall d'Albaida.

"Hem vist que en tots els àmbits hi ha hagut un mal gran, molt especialment en el que significa l'agricultura, també en els habitatges, i en totes les infraestructures", ha explicat Puig, que ha considerat "una gran catàstrofe" la situació que ha deixat la DANA al seu pas per les comarques valencianes.

Per això, ha apostat per "el suport de totes les instruccions" i ha afirmat que, "des de la responsabilitat", el Consell aprovarà aquest divendres, en la seua reunió plenària, que se celebrarà a Oriola, dos primers decrets d'ajudes. "Un estarà dirigit directament a les persones, sobretot per a atacar inicialment el que és la necessitat peremptòria de les persones que han patit pèrdues en el seu habitatge i en els seus estris", ha detallat el titular del Consell, que també s'ha referit al segon decret, que ajudarà als ajuntaments "per a anar avançant en la reparació de les qüestions bàsiques".

En aquest sentit, Puig ha explicat que aquestes ajudes formen part d'"una actuació primera d'emergència", encara que, en les pròximes setmanes, el govern valencià "continuarà abordant diferents actuacions per part de les Conselleries".

"També he de dir que és fonamental el concurs de totes les administracions, necessitem recursos, recursos importants de l'Estat i recursos també de la Unió Europea", ha manifestat, i ha advertit que aquestes xifres són tan sols una primera aproximació a la magnitud dels danys econòmics, i que aquests podrien ser superiors.

Quant als sectors més afectats, ha considerat que "la pitjor part és l'agricultura, sobretot al Baix Segura, on és el motor fonamental, juntament amb la indústria agroalimentària". En aquesta comarca, ha explicat, les infraestructures de regadiu han patit quantiosos danys. També s'ha referit a les infraestructures viàries com el més danyat pel temporal, així com els serveis educatius i sanitaris.

Ajudes directes

Pel que fa als dos primers decrets, el president ha explicat que seran d'ajudes directes "perquè es facen efectives com més ràpidament millor" i poder assegurar així "la primera actuació, el primer impacte, i ajudar en una situació de xoc".

A aquestes ajudes a les persones s'afegiran a les quantitats assignades als ajuntaments "per a anar actuant sobretot en la reparació dels serveis públics fonamentals".

La comissió també ha realitzat una anàlisi de les persones que segueixen sense serveis de llum elèctrica i aigua que, segons Puig, ascendeixen a més de 50, així com de les persones que continuen sense servei de telefonia, al voltant d'un centenar.

"Esperem la setmana vinent poder parlar d'una completa normalització", ha afirmat el president, que ha afegit que "quan baixe l'aigua serà quan es podrà entrar i es podrà veure la profunditat dels danys".

next