La Generalitat convocarà 477 places corresponents a l'oferta pública d'ocupació del 2019

El Consell i els sindicats pacten traure a concurs el nombre màxim de llocs de treball públics que permeten les lleis pressupostàries que fixen les taxes de reposició
2 abril 2019 06:00h
El decret regula que els processos selectius de les oposicions de l'OPO del 2019 es convoquen en un termini màxim d'un any. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Generalitat i sindicats han arribat a un acord sobre l'Oferta Pública d'Ocupació (OPO) del 2019. A falta de la ratificació en el ple del Consell, l'administració i els sindicats representats en la mesa de negociació van acordar en una reunió celebrada el passat divendres, 29 de març, convocar 477 places de treball corresponents a l'OPO del 2019.

Segons l'acord a què ha pogut accedir Diari La Veu, de les 477 places que conformaran el total de l'oferta pública d'ocupació, 286 places correspondran al torn lliure i, per tant, es podrà presentar qui vulga, i 191, al torn de promoció interna. D'aquest últim grup, 21 conformaran una oferta de promoció interna específica per a crear el cos de tècnics de gestió de projectes d'urbanisme i construcció de l'administració de la Generalitat.

L'acord està tancat però falta la ratificació del ple del Consell. Segons les fonts consultades, la proposta la portarà la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques al ple del Consell del pròxim 5 d'abril que, si no hi ha cap sorpresa d'última hora, l'aprovarà perquè siga publicada en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV).

La idea del Consell és iniciar tot el procediment abans de l'inici de la campanya electoral i que el govern estiga en funcions. Així, a diferència dels dos anys anteriors, l'oferta pública d'ocupació s'aprovarà en el primer semestre de l'any. Tan sols la del 2016 no es va aprovar en desembre, com sí que va passar amb la del 2015, 2017 i 2018. 

Les 461 places són el nombre màxim de llocs de treball que la Generalitat té permés convocar per a aquest exercici. L'Administració té la limitació de la taxa de reposició així com de les taxes addicionals per a estabilitzar l'ocupació temporal previstes en les lleis de pressupostos de l'Estat i de la Generalitat. Això vol dir que en el cas de les jubilacions es poden reposar el 100% de les places en els sectors funcionals considerats prioritaris i en un 75% per a la resta de sectors.

L'esborrany del decret que aprovarà el Consell preveu com un dels elements destacats de la convocatòria l'estabilització de llocs de treball. Per a això, el 40% de les places estan reservades per al torn de promoció interna i a elles es podrà presentar personal laboral i interins que porten anys treballant en l'Administració. 

Places i dates

L'acord entre la Generalitat i els sindicats és que els processos selectius derivats de l'OPO del 2019 siguen convocats per la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques en el termini màxim d'un any. Així, segons els plans de la Conselleria, els exàmens per a ocupar les 461 places es prolongarien com a màxim fins a principis d'abril del 2020.

De les 461 places, el major nombre de places aniran destinades a cobrir places d'especialistes en Educació Especial. Per a aquest cos, que tot i treballar en aules no depén de la Conselleria d'Educació, es convocaran 98 places, 48 per al torn lliure i 50 per a promoció interna. El següent grup més nombrós és el d'ajudants de residències, que podran optar a 60 places que totes elles correspondran al torn lliure. Completa el pòdium la categoria de treballadors socials, amb 59 places; 30 del torn lliure i 29 de promoció interna.

La Generalitat també té previst convocar 50 places per a auxiliars d'infermeria –25 de torn lliure i 25 de promoció interna–; 30, per a educadors socials –15 per a cada torn–, i 20 places també per a cadascun dels cossos d'atenció sociosanitària, psicòlegs i enginyers informàtics –en cada procés 10 places seran per al torn lliure i 10 per a promoció interna–.

Per als cossos d'enginyers especialitzats en investigació agrària i per al cos de serveis de suport general escala subalterns es convocaran 10 places respectivament. En cada procés, 5 seran del torn lliure i 5 del de promoció interna.

Per davall de la desena de llocs es convocaran oposicions per a interventors (4 places), tècnics en traducció i interpretació lingüística (2 places), tècnics i gestors de geodèsia i cartografia (4 places), tècnic superior i gestor d'acció social i serveis socials (6 places), tècnics de medi ambient (6 places) i enginyers agrònoms (2 places).

També s'oferiran 3 places per als cossos de treballadors de teràpia ocupacional, per a especialistes en pesca marítima, especialistes en comunicacions i emergències, i ajudants d'obra. Totes aquestes places estan reservades per al torn lliure.

Altres 8 places seran per a especialistes en conducció i mecànica de vehicles; 5 per a ajudants de manteniment de magatzem; 4 per a auxiliar de manteniment general i 4 més per a auxiliar de manteniment d'electricitat, i 2 per a auxiliars de manteniment d'electrònica, peons agraris i monitors terapèutics, respectivament.

6.000 places 'botàniques'

Amb l'oferta d'ocupació pública que aprovarà el Consell el pròxim divendres 5 d'abril, el nombre total de llocs de treball dependent de la Generalitat que el govern del Botànic haurà aprovat en aquesta legislatura ascendirà a 6.011 places, al marge de les oposicions d'educació o sanitat, que tenen una convocatòria pròpia. 

El 2015, la Generalitat va aprovar en desembre, pocs mesos després que el Botànic arribara al govern, una OPO de 262 places. L'any següent, el 2016, l'oferta de places quasi es va quadruplicar fins a les 863. El 2017 el salt va ser molt important en convocar 2.008 llocs de treball i la tendència a l'alça va continuar el 2018 amb un total de 2.417 noves places. Molts d'aquests processos selectius s'estan celebrant encara després d'any de paràlisi a causa de les restriccions legals imposades per les lleis de restricció de la despesa.

next