La justícia confirma la multa de Turisme contra Airbnb per anunciar apartaments sense llicència

La Generalitat ja ha guanyat quatre judicis contra aplicacions de lloguer d'habitatges de curta durada
9 abril 2019 16:43h
Turisme va multar amb 30.000 euros la plataforma Airbnb. / PODEMOS

VALÈNCIA. El jutjat contenciós administratiu número 4 de València ha desestimat el recurs interposat per la plataforma de lloguer turístic Airbnb Marketing Services contra la sanció interposada per Turisme Comunitat Valenciana.

En concret, l'empresa demandant sol·licitava la nul·litat de la resolució sancionadora de 30.000 euros per publicitar i comercialitzar per Internet allotjaments turístics sense fer constar el corresponent número de registre. No obstant això, el jutjat ha donat una vegada més la raó a l'entitat dependent de la Generalitat.

En un comunicat, Turisme assenyala que abans d'aquesta sentència ja existia jurisprudència sobre aquest tema, atés que aquesta és la quarta vegada que la Generalitat guanya un recurs d'aquestes característiques en els tribunals.

En concret, el jutjat contenciós administratiu número 2 de València ja es va pronunciar el passat 23 de novembre del 2017 a favor de la Generalitat desestimant el recurs presentat per l'empresa Homeaway, sentència que es va repetir fa ara un any davant del recurs interposat per Rentalia, i el mes passat per la plataforma Windu.

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha explicat que "és la quarta vegada que els tribunals es pronuncien a favor de la nostra capacitat sancionadora davant aquells que no compleixen la llei, i en aquest cas ha sigut enfront d'un gegant global com és Airbnb".

Colomer s'ha mostrat molt satisfet davant aquesta quarta resolució judicial "perquè reafirma la lluita de Turisme contra la competència deslleial i l'oferta no reglada en el sector turístic" i ha afegit que "les grans plataformes de lloguer d'habitatges turístics globals que operen per Internet han d'acatar les seues responsabilitats davant les greus conseqüències d'una economia submergida que perjudica el sector".

En aquest sentit, ha subratllat que "la lluita contra l'intrusisme és un deure que està reflectit en la nostra Llei d'Oci, Turisme i Hospitalitat, perquè ha d'entendre's que en la Comunitat Valenciana cal respectar l'empresari reglat, que és qui dona la cara i genera ocupació, imatge i reputació".

A més, ha recordat que en els últims quatre anys s'han registrat prop de 50.000 nous habitatges i ha apuntat que "és una qüestió de disciplina però també de pedagogia, d'entendre que el consumidor ha de triar un allotjament reglat, que és el que garanteix drets".

next