La Mesa de les Corts tramita la petició de documentació de Vox d'ajudes a col·lectius LGTBI

Els serveis jurídics del Parlament consideren que la sol·licitud s'ajusta a dret i recorden que la Fiscalia descarta que incórrega en un delicte d'odi
30 juliol 2019 18:59h
La petició de Vox ha sigut tramitada per la Mesa de les Corts. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. La Mesa de les Corts ha acordat aquest dimarts tramitar la petició de documentació de Vox sobre ajudes a col·lectius LGTBI, després que la Fiscalia indicara que no veia indicis d'un delicte d'odi, encara que alertava que podia haver-hi discriminació o intromissió en la intimitat.

La decisió de la Mesa s'ha adoptat després que un informe dels serveis jurídics de la cambra haja conclòs que la sol·licitud de Vox s'ajusta al reglament de les Corts, i que, atés el posicionament de la Fiscalia, no incorre en delicte, la qual cosa habilita a tramitar-la ordinàriament.

L'informe jurídic de les Corts, al qual ha tingut accés EFE, planteja així mateix que es faça constar al Consell el decret de la Fiscalia sobre "l'eventual incidència de la resposta en el contingut essencial dels drets humans i llibertats públiques constitucionalment reconeguts".

A més, indica que no concorren els elements que el reglament de les Corts preveu per a la inadmissió de les iniciatives parlamentàries i que no hi ha cap causa prevista en el reglament que justifique no tramitar la sol·licitud de documentació. El termini màxim de resposta començarà a comptar el 2 de setembre, quan s'òbriga el període de sessions.

La secretària primera de la Mesa de les Corts, Cristina Cabedo (Unides Podem), ha assenyalat a EFE que s'ha mostrat en contra que es tramite aquesta sol·licitud de documentació, ja que en la seua opinió vulnera tant l'article 14 de la Constitució –sobre la igualtat dels espanyols– com el 18 –sobre el dret a la intimitat–. Cabedo ha anunciat que instaran la consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, que és a qui correspondria remetre aquestes dades a Vox, que aplique l'article 5 de la llei valenciana per a la Igualtat de les Persones Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals (LGTBI).

Aquest article estableix que les administracions públiques vetlaran pel dret a la no discriminació, amb independència de l'orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, desenvolupament sexual o grup familiar.

Per això, la diputada d'Unides Podem ha instat Oltra a aplicar el marc legal del qual disposa i "vetlar pel dret a la no discriminació", de manera que no entregue a Vox les dades sobre els antecedents penals de persones LGTBI dedicades a activitats amb menors.

El grup parlamentari Vox va presentar el passat 1 de juliol una sol·licitud de documentació sobre subvencions al col·lectiu LGTBI al País Valencià que la Mesa de la Cambra va acordar posar en coneixement de la Fiscalia per a saber el seu criteri abans d'acordar o no la remissió al Consell d'aquesta sol·licitud.

next