La ministra Batet es compromet a crear una reunió sectorial per a abordar la crisi citrícola

El president de la Generalitat anuncia que la trobada serà el 7 de març i reunirà totes les autonomies productores
21 febrer 2019 16:07h
El president Ximo Puig i la ministra Meritxell Batet han presidit la primera comissió bilateral Generalitat-Estat.  ENRIQUE PALOMARES. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, s'han reunit aquest dijous en el marc de la comissió bilateral Generalitat-Estat, la primera de la història. En la trobada, la ministra s'ha compromés a convocar el proper 7 de març una reunió sectorial per a abordar la crisi citrícola i buscar solucions als problemes estructurals del camp.

Així, segons ha explicat el president, a la reunió estan citades totes les autonomies productores i s'hi plantejaran "mesures de xoc" per al problema dels cítrics que vagen més enllà de les retirades ja aprovades. Per a fer front als problemes estructurals de l'agricultura valenciana, Batet s'ha compromés davant el president, la consellera d'Agricultura, Elena Cebrian, i la resta de membres del Consell presents a desenvolupar dos plans de promoció dels cítrics en nous mercats, en concret a la Xina i al Canadà.

També han parlat de la plaga de Xylella fastidiosa i la ministra ha explicat que com que el govern espanyol advoca per l'erradicació dels cultius infectats, es demanarà a Europa ajudes per a replantar els camps arrancats. Pel que fa a l'agricultura, també s'ha parlat del regadiu i, en aquest sentit, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha celebrat que el govern espanyol s'ha compromés a incloure el País Valencià en els plans de modernització del regadiu, on fins ara no estaven.

Reindustrialització, deute de la Marina i vivenda 

El president i la ministra també han anunciat un acord entre la secretaria general de ministeri d'Hisenda i el Consell per a desenvolupar Parc Sagunt II. 

Pel que fa al deute de la Marina, la ministra ha lamentat que amb el rebuig als Pressupostos Generals de l'Estat, s'ha quedat en l'aire el compromís d'assumpció per part del govern espanyol. No obstant això, ha insistit en la voluntat del govern espanyol de fer-se'n càrrec, com reflectien els comptes públics i s'ha mostrat oberta a explorar mecanismes per a donar resposta. I si no, incloure la partida en els propers pressupostos si aconsegueixen formar govern després de les eleccions del 28 d'abril.

En matèria de vivenda, en la Bilateral s'ha establert un protocol per a augmentar la promoció de vivenda de lloguer social en l'àrea metropolitana de València, concretament en València, Manises, Silla i Torrent. A més, es preveu una inversió de 17 milions d'euros per a adquirir sòl del Sepes i construir al voltant de 1.030 vivendes de lloguer. Això s'inclou en el pla de vivenda 2018-2020 que "se salva dels pressupostos", segons ha explicat la ministra, i que per a 2019 preveu una despesa de 40 milions. 

Localitats intel·ligents i destinacions madures

En matèria de turisme, Batet s'ha compromés a invertir 5 milions d'euros en la recuperació de destinacions turístiques madures, com són les de sol i platja. També s'ha parlat d'un acord entre Segitur i Turisme Comunitat Valenciana per a impulsar la creació de destinacions turístiques intel·ligents en 32 localitats. 

Finalment, Batet s'ha compromés al fet que Turespaña col·labore amb la Generalitat per a buscar solucions als possibles efectes d'un Brèxit unilateral per al turisme.

next