La Nit Violeta recollirà manifestacions de dones en centenars de ciutats per "l'emergència feminista"

Les protestes es presenten com a reacció a un estiu del 2019 que ha deixat les pitjors dades en violència masclista de la dècada
20 setembre 2019 11:15h
Les manifestacions tindran lloc aquest 20 de setembre. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. La Plataforma Feminista d'Alacant ha impulsat una gran mobilització en centenars de ciutats i municipis de l'estat espanyol amb l'objectiu de visibilitzar "l'emergència feminista" aquest divendres, 20 de setembre, que es convertirà en "la Nit Violeta". De moment, hi ha convocades manifestacions en diverses localitats espanyoles, a les quals se sumaran diferents col·lectius.

El passat 6 d'agost, la Plataforma Feminista d'Alacant va declarar "l'emergència feminista" davant la "barbàrie" que reflecteixen les dades. "L'estiu del 2019 ens ha deixat les pitjors dades en violència de gènere de la dècada. El mes de juliol, una dona ha sigut assassinada cada dos dies; un menor va ser assassinat, i un altre, ferit de gravetat. La violència sexual en els mesos de juliol i agost ha augmentat un 50%. Les notícies s'han omplit d'assassinats, violacions, manades i pederàstia", han denunciat.

Precisament aquesta setmana han sigut assassinades dues dones a mans de les seues parelles o exparelles, amb la qual cosa el nombre de víctimes mortals per violència masclista s'ha elevat a 42. Encara que no forma part del recompte oficial, en un d'aquests dos crims masclistes l'assassí també va posar fi a la vida de la germana i la mare de la seua exdona. En qualsevol cas, d'acord amb aquestes xifres, les assassinades ascendeixen a 1.017 des del 2003, any en què van començar a realitzar-se les estadístiques oficials.

Per a la Plataforma es tracta d'una qüestió de "vida o mort" davant la qual el feminisme "de nou demostra la seua força, la seua capacitat i el seu compromís". "Estem defensant el dret a una vida lliure de violència masclista", han sostingut.

Des de la plataforma convocant han difós un vídeo en el qual relaten 20 motius pels quals cal declarar l'emergència feminista de la mà de 20 dones de diferents àmbits. Entre aquestes dones estan la cantant María Villalón; la presentadora Samanta Villar, i l'advocada i presidenta del Consell General de l'Advocacia Espanyola, Victoria Ortega.

"Cridem per totes les que ja no estan", esgrimeixen. "O feminisme, o barbàrie", recalca l'escriptora Pilar Aguilar. "Perquè no permetrem que es qüestione l'existència de la violència de gènere, no podem permetre que tinguen ni espai ni poder els qui volen acabar amb els drets de les dones. Ni un pas enrere", finalitzen dient en el vídeo.

Al 20S s'han sumat també dones de Colòmbia, l'Argentina i França. A Madrid, s'ha convocat al matí una roda de premsa de diverses organitzacions feministes per a donar suport a les convocatòries de la Plataforma Feminista d'Alacant i per a activar les peticions realitzades a les institucions i partits. Un total de 73 organitzacions s'han sumat a la convocatòria de la concentració.

A Madrid, la manifestació està convocada a les 20.30 hores a la porta del Sol; a Barcelona, a les 20.00 hores a la plaça de la Universitat; a València, a les 20.00 hores en la Plaça Mare de Déu; a Bilbao, a les 20.30 a la Plaça de l'Ajuntament, i a Sevilla, a les 19.00 en el Palau de San Telmo.

Victòries del moviment feminista

Des de la Plataforma sostenen que s'ha avançat "molt" en matèria d'igualtat, cosa que atribueixen a les victòries del moviment feminista. "Nosaltres no neguem que actualment Espanya compte amb una legislació que en paper té com a propòsit complir amb l'objectiu d'aconseguir la igualtat de gènere, el que neguem és que aquestes lleis estiguen funcionant. Per què no són vàlides? Perquè no es compleixen", han advertit.

"La preocupació és que hi ha generacions de dones a les quals se'ls ha dit que ja estava tot aconseguit i que, no obstant això, en el seu dia a dia, en la seua vida, en el seu cos, continuen patint la violència masclista més extrema, la mateixa que patien les seues àvies", han continuat.

"Per això no podíem esperar al 25N, no podíem començar el curs polític –més amb el context polític actual– ni el curs acadèmic, com si res haguera passat. Necessitem respostes, necessitem compromís, necessitem solucions", han resolt.

Crida dels sindicats

Sindicats i organitzacions representatives de la societat civil també s'han sumat a aquesta mobilització i conviden els ciutadans a participar en les marxes. Així ho ha indicat en un comunicat el Cim Social Estatal, integrat pels sindicats UGT, CCOO, USO i més de cent organitzacions de la societat civil.

"Cada any augmenta el nombre d'assassinats de dones, dels seus fills i filles, violacions, assetjament, pederàstia, agressions en grup, etc. El Cim Social Estatal dona suport a totes les actuacions que es realitzen contra la violència de gènere, per la qual cosa s'ha sumat al Manifest de la Plataforma feminista d'Alacant 'Declarem l'estat d'emergència'. Així mateix, també dona suport a la jornada reivindicativa d'actuacions urgents per a acabar amb aquestes actuacions", subratllen.

També des de la Unió d'Actors i Actrius han manifestat el seu suport a aquests actes. "La Unió d'Actors i Actrius es fa ressò de l'estat d'emergència feminista per a alçar la veu en contra de qualsevol acció de violència contra les dones en les concentracions que es realitzaran el 20 de setembre en tot Espanya", conclouen.

next