La policia investiga la venda il·legal de lots de menjar a persones desfavorides per part d'una ONG 

L'organització presumptament venia aliments a algunes de les persones que figuraven com a beneficiàries o els utilitzava per a pagar els serveis que contractava
14 agost 2019 13:30h
Dues persones han sigut detingudes a Torrevella. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Agents de la Policia Nacional investiguen la venda il·legal de lots de menjar per part d'una ONG d'Alacant a persones desfavorides en una operació que es va iniciar a través de la denúncia formulada per la subdelegació del govern de la demarcació, en concret per dependències del Ministeri d'Agricultura i Pesca, en relació amb el programa d'ajuda alimentària a aquest col·lectiu.

L'actuació policial s'ha saldat amb dues persones detingudes i altres dues d'investigades. El principal responsable de la trama, ja a la presó, s'ocultava a Torrevella (el Baix Segura) des que va rebre una reclamació judicial per violència de gènere. Diversos voluntaris de l'organització eren persones necessitades, sense treball i fins i tot alguns d'ells es trobaven en situació irregular a l'estat espanyol. En alguns casos, se'ls "remunerava" amb menjar del banc d'aliments.

Segons ha informat la policia en un comunicat, la Unitat de Control del Fons Espanyol de Garantia Agrària, organisme autònom dependent del Ministeri d'Agricultura i Pesca, va detectar "certes irregularitats en el repartiment directe d'aliments a les persones més desfavorides", ja que presumptament duien a terme una venda de lots de menjar a persones necessitades quan la seua distribució hauria de ser totalment gratuïta.

De la mateixa manera, els agents van determinar l'enviament de menjar del banc d'aliments al Marroc o la utilització d'aquests lots de menjar per a abonar serveis contractats per l'organització.

La Unitat de Control del FEGA, que té entre les seues funcions la d'autoritzar les organitzacions per a procedir amb el repartiment directe d'aliments a les persones més desfavorides, va detectar "certes irregularitats" per part d'una plataforma empresarial solidària, l'organització de la qual disposava de fins a cinc seus a la demarcació d'Alacant.

Aquest organisme va posar els fets en coneixement de la Policia Nacional, el grup de Delinqüència Econòmica de la Brigada de Policia Judicial de la Comissaria d'Alacant de la qual va iniciar les gestions per a comprovar els fets i determinar si aquesta organització complia amb els objectius establits: si posava els aliments a la disposició de les persones més desfavorides de forma gratuïta, ja fora mitjançant l'elaboració de menjars preparats per a ser consumits en les instal·lacions de l'organització o mitjançant el lliurament directe de lots de menjar, aliments que en aquest cas procedien del Banc d'Aliments.

Inspeccions a les seus

Els agents van comprovar que les cinc seus de l'organització van efectuar el repartiment d'aliments dins del Programa d'Ajuda 2018 i totes elles van rebre menjar. Les cinc seus van ser inspeccionades per la Dependència d'Agricultura i Pesca d'Alacant.

Fruit de les inspeccions dutes a terme es va poder determinar que, en algunes de les seus, el nombre de beneficiaris s'havia "duplicat", per la qual cosa faltaven "multitud d'existències en els magatzems". En una altra hi havia "diverses incoherències" en les notes de lliurament dels lots de menjar ja repartits, ja que constava que el seu repartiment era superior al nombre de productes prèviament rebuts.

Igualment, es van detectar anomalies en els locals que no reunien les condicions higièniques necessàries per a desenvolupar aquesta activitat. Els investigadors van verificar cadascuna de les anomalies denunciades i van determinar que, efectivament, es desconeixia, en alguns dels casos, el parador de fins a prop d'una tona de menjar.

Beneficiaris duplicats

D'altra banda, els agents van apreciar que molts dels beneficiaris figuraven en els llistats de forma duplicada, per la qual cosa presumien que podien haver sigut "falsejats" perquè certes persones obtingueren més aliments dels que els corresponia.

Fruit de les perquisicions practicades, els investigadors van arribar a la conclusió que, incomplint la normativa, l'organització presumptament venia de forma il·legal lots de menjar a algunes de les persones que figuraven com a beneficiàries o bé utilitzaven presumptament els aliments per a pagar certs serveis que l'organització contractava.

Després d'identificar als presumptes responsables de les diferents seus, els agents van localitzar i van detindre a Alacant, en una primera fase, una dona de 30 anys com a presumpta autora d'un delicte d'estafa continuada i falsedat documental. De la mateixa manera, van ser sentides en declaració com a investigades no detingudes dues persones més.

Els agents seguien sense èxit la pista del principal responsable, un home de 49 anys. A aquesta persona li constava en vigor una reclamació judicial per maltractaments habituals en l'àmbit familiar, a més dels delictes que se l'acusaven en aquest entramat en qüestió i per estafa i falsedat documental.

Els agents sospitaven que poguera estar amagat en alguna localitat de la demarcació d'Alacant, per la qual cosa van establir un dispositiu de cerca que va concloure divendres passat amb la seua localització i detenció a Torrevella. El suposat capitost ja ha ingressat a la presó.

next