La Tomatina tiny de roig Bunyol després d'una batalla amb 145.000 quilos de tomaca

Un total de 22.000 persones han participat en una guerra de tomaques que durant una hora ha pres el centre del municipi valencià de Bunyol
28 agost 2019 13:50h

VALÈNCIA. Com cada últim dimecres d'agost, el poble de Bunyol s'ha tenyit de roig després de la batalla hortofructícola més famosa i replicada del món. Durant 60 minuts, La Tomatina ha embogit les 22.000 persones que en aquesta 47a edició han participat en una batalla en què la 'munició' han sigut 145.000 quilos de tomaca.

El particular camp de batalla de La Tomatina ha pres el centre d'aquest municipi de la Foia de Bunyol des de primera hora del matí, amb un recinte perfectament acotat per a les persones que havien comprat prèviament l'entrada, 9.000 d'ells veïns del poble.

Amb un ampli dispositiu de seguretat i d'atenció davant possibles comportaments masclistes, la festa ha transcorregut sense incidents destacats i enmig d'un ambient estiuenc i festiu caracteritzat per la guerra pacífica que esdevé cada any La Tomatina i regada contínuament amb l'aigua de mànegues i poals que llançaven els veïns des de balcons i terrats.

Eren les 10.50 hores quan s'ha aclamat el tret d'eixida d'aquesta edició amb el llançament del coet que dona inici a la desfilada dels sis camions, el primer dels quals ha arribat a l'abarrotat carrer del Cid quasi vint minuts després per a començar el llançament de la fruita. Ha començat així el continu intercanvi de trets entre els qui anaven a bord dels camions carregats amb la munició –procedent un any més d'una empresa de la Llosa (la Plana Baixa)– i els assistents parapetats en la seua majoria amb ulleres de bussejar i, alguns, amb cascs, fabricats fins i tot amb mig meló d'Alger.

La Tomatina 2019, que enguany evocava en el seu cartell a la sèrie Joc de Trons i feia propi el seu famós lema 'Winter is coming', ha estat dominada pel soroll de botzines i la cridòria dels participants, que no dubtaven a llançar-se a la piscina roja en què s'havia transformat el paviment del poble.

Una hora després finalitzava el recorregut dels camions, però no així la festa, que ha continuat per tot el poble amb actes populars, música i gastronomia destinats a tots els públics.

L'alcaldessa del municipi, Juncal Carrascosa, ha destacat que la festa "ha tornat a la gent", doncs les previsions inicials de l'Ajuntament de veïns que anaven a participar en ella s'han vist desbordades: 4.000 bunyolencs més han participat en el seu esdeveniment més internacional.

Quant a la procedència dels participants, Carrascosa ha destacat l'increment de visitants russos, així com de turistes australians, encara que també ha lamentat la menor participació de britànics. 

Finalment, desenes de persones s'han encarregat de netejar les restes de tomaca que s'han abocat sobre els carrers del municipi valencià, que a poc a poc tornarà a la normalitat mentre acomiada l'estiu en una gran festa col·lectiva.

next