Diari La Veu del País Valencià
La torre de la Llotja de la Seda recupera el paviment original del segle XV

VALÈNCIA. La torre de la Llotja de la Seda torna a lluir l’aspecte original que tenia quan es va construir al segle XV. El terra de la primera planta de l’edifici, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1996, s’ha rehabilitat i ha recuperat el color i dibuix després de la intervenció que ha dut a terme l’Ajuntament de València a través de diverses empreses de recuperació del patrimoni arquitectònic.

Hi ha una hipòtesi que diu que la primera planta de la torre de la Llotja va tindre ús com a presidi del complex que durant l’edat mitjana acollia el Consolat de Mar, la Taula de canvis i la Llotja de Mercaders. Això no obstant, la teoria “no està documentada”, han assegurat els tècnics del consistori durant la reobertura, aquest dijous, 6 de juny, de la sala ubicada al primer pis de la torre.

La sala té una extensió de 47 metres quadrats i compta amb 2.000 taulells que l’empresa Proart ha recol·locat “fent un puzle”, ha assenyalat un dels responsables de la rehabilitació perquè el paviment recupere l’aspecte original del segle XV.

El projecte “estava al tinter”, ha assenyalat la regidora de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de València, Glòria Tello, ja que el 2011 l’anterior govern municipal va intentar recuperar l’habitació “substituint les llosetes”, motiu pel qual la Conselleria de Cultura no va autoritzar la intervenció, ja que la Generalitat advocava per recuperar “el màxim possible” les peces originals.

L’Ajuntament va recuperar el projecte amb la intenció de “conservar al màxim les llosetes i colors”, ha explicat Tello, de manera que tant la Conselleria com el Museu Nacional de Ceràmica González Martí –qui conserva quatre taulells originals intactes– van donar el vistiplau el 2017, i aquests dies s’ha pogut acabar amb la intervenció. La recuperació ha tingut un cost de 43.476 euros.

Visites a la torre

El consistori estudia la manera que la sala siga visitable, almenys fins a la porta de l’habitacle, ja que les peces “són fràgils” i no poden suportar un trànsit considerat de visites, han assenyalat els tècnics municipals.

“Volem que siga visitable”, ha assegurat al seu torn, Glòria Tello. Però, abans, “cal garantir la seguretat” tant del patrimoni com de la gent que puga accedir-hi. Per això, la Regidoria demanarà una ampliació de crèdit per a contractar personal que acompanye les visites i que garantisca la seguretat, ja que les escales de la torre continuen fins a la planta superior de la construcció.

De moment no hi ha una data fixa perquè els visitants puguen ascendir per l’escala de caragol i contemplar l’aspecte original de la sala. Tot i això, la regidora de Cultura i Patrimoni ha assegurat que es farà “al més prompte possible”, una vegada es pose a funcionar el nou govern municipal.

Comparteix

Icona de pantalla completa