La Unió critica que el 'lobby' per a defensar l'agricultura valenciana a Brussel·les continue sense funcionar

L'associació agrària lamenta que ja fa un any que es va proposar la mesura i que des de la Generalitat s'ha anunciat diverses vegades, però continua sense ser una realitat
3 desembre 2019 14:23h
El 3 de desembre del passat any La Unió, dins de les seues mesures per a pal·liar la desastrosa campanya citrícola, reclamava a la Generalitat un 'lobby' permanent a Brussel·les. / UNIÓ DE LLAURADORS 

VALÈNCIA. La Unió de Llauradors critica que "no se sap res" del lobby anunciat tant per la Conselleria d'Agricultura com pel president de la Generalitat, Ximo Puig, per a defensar la citricultura valenciana. "L'anunciat i promés lobby per a defensar els interessos de l'agricultura de la Comunitat Valenciana davant les institucions comunitàries segueix sense posar-se en marxa i no existeixen notícies sobre ell", han lamentat en un comunicat.

El 3 de desembre del passat any La Unió, dins de les seues mesures per a pal·liar la desastrosa campanya citrícola, reclamava a la Generalitat un lobby permanent a Brussel·les per a defensar els interessos del sector agrari valencià. L'endemà, després d'una reunió, responsables de la Conselleria d'Agricultura i el conjunt del sector citrícola, feien seues les propostes de La Unió i la incloïen dins d'un pla de la citricultura valenciana. Posteriorment, des de la Generalitat, i per mediació fins i tot del mateix president de la Generalitat Ximo Puig, s'ha promés i anunciat en reiterades ocasions aquest lobby.

Transcorregut ja un any sense concretar-se res, Carles Peris, secretari general de La Unió, assenyala que "en moments de crisi els nostres governants aprofiten per a realitzar promeses que després no es compleixen, com és el cas d'aquest lobby, però també per exemple l'anunciat paquet d'ajudes per valor de 8 milions d'euros com a conseqüència de la crisi citrícola de la passada campanya que no han rebut els citricultors ni rebran finalment". Peris indica que "no es compleixen i deixen patent la falta d'agilitat de les diverses administracions per a donar resposta a les demandes de la societat, en aquest cas les de les persones llauradores i ramaderes de la Comunitat Valenciana".

El secretari general de l'organització afig que el moment actual és "crucial, amb una reforma de la PAC que afecta plenament els sectors agraris valencians i que és una eina clau per a les persones professionals de l'agricultura i ramaderia valencianes. A això se li sumen les mesures que es derivaran del conegut Green Deal (Acord Verd) que liderarà el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Frans Timmermans, que suposaran una profunda renovació mediambientalista a la Unió Europea i en la qual el sector agrari valencià té molt a dir. D'altra banda, la Comissió Europea està permanentment negociant acords internacionals de comerç que ja veiem com afecten el sector agrari valencià. Davant tots aquests canvis la Comunitat Valenciana no pot quedar-se al marge i el sector professional agrari requereix una interlocució contínua i una defensa dels seus postulats en la capital comunitària".

Malgrat el temps transcorregut, La Unió indica que encara s'és a temps de consolidar aquest lobby ja que aquests reptes de futur que esperen al camp valencià en les directrius de la política europea són cada vegada més rellevants i requereixen actuacions decidides i eficaces.

En aquest sentit, l'organització considera que l'oficina valenciana a Brussel·les disposa d'un bon personal tècnic que realitza una labor destacada que cal agrair, però paral·lelament al reforç del seu treball, segons Carles Peris, cal "apostar per un lideratge polític que òbriga portes a Brussel·les, que tinga contacte permanent amb la Comissió Europea, Parlament Europeu i amb la resta de les institucions comunitàries perquè canalitze conjuntament amb el sector agrari valencià totes les demandes i línies de treball perquè estiguem millor defensats i s'escolte a la Unió Europea la veu de les persones professionals del camp valencià".

next