Diari La Veu del País Valencià
La UPV desenvolupa una plataforma virtual per a millorar l’autonomia dels malalts d’alzhèimer

VALÈNCIA. Un equip investigador de la Universitat Politècnica de València ha desenvolupat una plataforma virtual amb l’objectiu de reforçar l’autonomia de les persones afectades per la malaltia d’Alzheimer en les seues etapes més primerenques. La nova pàgina web, batejada com Ad Autonomy, busca millorar la independència d’aquestes persones en huit dimensions de la vida quotidiana.

Segons explica EFE, en el desenvolupament de la plataforma han participat investigadors del grup SABIEN-ÍTACA de la UPV i l’Associació Provincial de Familiars de Persones amb la Malaltia d’Alzheimer i Altres Demències de Castelló (AFA).

La plataforma permet conéixer i posar a prova pautes per a la millora de la higiene personal, la navegació en entorns urbans i la seguretat en la llar.

Per a això, posa a la disposició dels afectats per la patologia materials didàctics així com activitats virtuals i reals que els permet millorar en aquesta autonomia, segons han informat a EFE fonts de la institució acadèmica.

En el seu contingut també s’inclou un planificador personal, una eina que actua com un recordatori per a les persones amb demència i la seua família. També incorpora activitats centrades en les finances de la llar, amb l’objectiu d’ajudar-los a gestionar les despeses de la casa, així com una sèrie de recomanacions sobre alimentació i neteja. La plataforma incorpora, a més, contingut de suport per a les habilitats emocionals.

Cadascuna de les dimensions inclou una sèrie de materials bàsics dirigits tant al pacient com al seu entorn. Tampoc falten documents que descriuen les estratègies que cal posar en pràctica per a millorar el nivell d’autonomia.

“La millor manera d’aprendre és posant en pràctica les recomanacions i el material de suport”, explica Antonio Martínez Millana, investigador del grup SABIEN-ÍTACA de la UPV.

Els materials han sigut produïts pel consorci del projecte Ad Autonomy, en el qual han estat involucrats científics, psicòlegs, sociòlegs, neuròlegs, personal de centres d’atenció a persones amb la malaltia d’Alzheimer i els mateixos pacients.

A Europa existeixen al voltant de sis milions de persones que pateixen alzhèimer, que afecta un 10% de la població major de 65 anys i quasi el 50% dels majors de 85.

Aquesta malaltia repercuteix també en les famílies i els cuidadors. Ad Autonomy, segons destaca Martínez Millana, contribueix a millorar la qualitat de vida de tots ells i intervindre en fases inicials d’alzhèimer o altres demències, amb la combinació d’estratègies tradicionals amb noves eines TIC.

La plataforma ha sigut avaluada per més de 160 usuaris de l’estat espanyol, el Regne Unit, Eslovènia, Grècia i Turquia. El pròxim objectiu del projecte és elaborar un estudi comparatiu per a avaluar l’efecte positiu de la plataforma en les persones amb estats incipients d’aquesta malaltia. Des del grup d’investigació, ara pretenen analitzar la forma que les estratègies proposades poden millorar l’autonomia en accions rutinàries, com ara anar a comprar el pa o gestionar l’economia personal.

En el projecte Ad Autonomy han participat també les associacions d’alzhèimer de Turquia i Eslovènia, la Universitat Aristòtil de Tessalònica i la universitat anglesa de Bournemouth.

Comparteix

Icona de pantalla completa