La vista sobre l'euroordre contra Puigdemont serà el 29 d'octubre

La defensa de l'expresident català havia al·legat que té protecció com a eurodiputat electe de JxCat però el jutge instructor ho ha descartat
18 octubre 2019 17:43h
El jutge d'instrucció ha conclòs que Puigdemont no gaudeix d'immunitat europarlamentària després de verificar-ho amb "les autoritats competents". / ACN

BRUSSEL·LES (ACN). La primera vista judicial sobre l'euroordre contra l'expresident Carles Puigdemont serà el 29 d'octubre, després que el jutge instructor haja descartat la seua immunitat com a eurodiputat. La fiscalia de Brussel·les ha afirmat que el tribunal de primera instància, la Chambre du Conseil, escoltarà els arguments de les parts eixe dia i fixarà una data per a decidir sobre la petició d'extradició d'Espanya. 

El jutge d'instrucció ha conclòs que Puigdemont no gaudeix d'immunitat europarlamentària després de verificar-ho amb "les autoritats competents" i ha permés que el procediment continue, segons la fiscalia. "El jutge d'instrucció ha estimat que el procediment pot continuar", ha dit el portaveu de la fiscalia, tot recordant que la Chambre du Conseil s'haurà de pronunciar igualment sobre les al·legacions de les parts.

El portaveu de la fiscalia no ha aclarit si, a més de consultar amb la justícia espanyola sobre la immunitat de Puigdemont, el jutge d'instrucció ha preguntat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea al respecte, ja que té un cas pendent en aquesta instància sobre la seua condició o no d'eurodiputat.

El líder de JxCat va guanyar les eleccions europees a Catalunya a finals de maig, però les autoritats espanyoles no li van permetre que jurara la Constitució a distància, tràmit necessari a l'Estat per a esdevindre membre de l'Eurocambra.

Activació de l'euroordre

El jutge instructor espanyol, Pablo Llarena ha enviat les transcripcions requerides per Bèlgica "abans de l'esperat", segons ha confirmat la fiscalia de Brussel·les. Així, dijous al matí Puigdemont es va presentar voluntàriament davant la policia federal de Brussel·les, va ser arrestat i va passar a disposició judicial, tal com marca el procediment d'euroordres.

Un jutge d'instrucció va interrogar l'expresident però va interrompre la vista al final de la vesprada per a "fer algunes verificacions". Un cop fetes, ha estimat que el procés podia continuar passant el cas al tribunal de primera instància i ha deixat en llibertat condicional Puigdemont.

D'acord amb el procediment, una vegada s'haja pres una decisió, els advocats poden apel·lar tant al tribunal d'acusació, primer, com al de cassació.

next