L'advocat flamenc de Puigdemont encara no ha rebut cap notificació de la Fiscalia belga

L'expresident català haurà de comparéixer davant d'un jutge d'instrucció quan ho sol·licite la Fiscalia 
15 octubre 2019 11:22h
L'expresident podria presentar-se directament a la Fiscalia de Brussel·les o passar a disposició judicial després d'anar primer a una comissaria. / ACN / NATZARET ROMERO 

BRUSSEL·LES (ACN). Paul Bekaert, l'advocat flamenc de Carles Puigdemont, encara no ha rebut cap notificació per part de la Fiscalia belga des que el jutge Pablo Llarena va emetre una nova euroordre aquest dilluns. Segons ha confirmat Bekaert a l'ACN, els advocats estan encara a l'espera de la notificació per a poder iniciar el mateix procés que l'altra vegada i que el seu client comparega davant d'un jutge. Qui ha de fer-los arribar un avís és el ministeri públic de Brussel·les. Per ara, qui ha rebut l'euroordre de Llarena és la fiscalia federal belga, que haurà de passar el cas al ministeri corresponent, previsiblement el de la capital belga.

El lletrat ha recordat que, un cop rebuda la notificació, Puigdemont haurà de comparéixer davant d'un jutge d'instrucció perquè aquest faça una primera valoració de l'euroordre. L'expresident podria presentar-se directament a la Fiscalia de Brussel·les o passar a disposició judicial després d'anar primer a una comissaria, en funció del que marque la Fiscalia.

El jutge d'instrucció valorarà les formalitats del cas i decretarà si Puigdemont ha de ser empresonat de forma provisional o deixat en llibertat, ja siga amb mesures cautelars o sense aplicar mesures. A partir d'ahí, més endavant serà un jutge de la Chambre du Conseil qui examinarà el fons del cas i citarà Puigdemont a una audiència.

D'acord amb el procediment, una vegada s'haja pres una decisió, els advocats poden apel·lar tant al tribunal d'acusació, primer, com al de cassació.

Primera euroordre del 2017

En la primera ordre de detenció contra l'expresident i la resta d'exiliats, emesa per la jutgessa Lamela el novembre del 2017, la Fiscalia federal de Bèlgica va examinar la petició i la va derivar a la de Brussel·les, que va demanar la llibertat provisional amb mesures cautelars al jutge.

Després de prendre declaració durant més de cinc hores a Puigdemont i els seus consellers el diumenge 5 de novembre, el jutge d'instrucció va decidir deixar-los en llibertat provisional. El magistrat va aplicar-los tres mesures cautelars: no sortir de Bèlgica sense permís judicial, tindre una residència real al país i presentar-se sempre que se'ls requerisca en persona a totes les citacions judicials o policials.

La justícia belga no ha aplicat mai presó preventiva a Puigdemont o els seus consellers, ni durant la resolució de la primera euroordre ni tampoc amb la segona.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next