L'Ajuntament de València aprova el projecte de rehabilitació de la casa natal de Sant Vicent Ferrer

El consistori homenatja el vessant literari del "sant valencià més internacional" en el 600é aniversari de la seua mort
5 abril 2019 19:12h
"Enguany posem l'accent en Sant Vicent Ferrer, que va morir un dia com hui, fa 600 anys, en terres de Bretanya, on està enterrat", ha declarat Campillo. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. L'Ajuntament de València ha aprovat aquest divendres en la Junta de Govern Local el projecte de rehabilitació de la casa natal de Sant Vicent Ferrer, que "prompte" començarà a escometre's.

Així ho ha explicat el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, durant la celebració al saló de Cristall de l'Ajuntament d'un homenatge a Sant Vicent Ferrer en el seu vessant literari, el mateix dia del 600é aniversari de la seua mort. Aquesta cita s'ha organitzat amb la col·laboració de les regidories de Govern Interior, Recursos Culturals i Cultura festiva, ha explicat el consistori en un comunicat.

En la seua intervenció en l'acte literari 'La Ciutat de València i Sant Vicent Ferrer', Campillo ha remarcat que "Sant Vicent Ferrer és el sant valencià més internacional i una figura molt important per a la ciutat". Ha posat en valor la seua faceta literària, l'any en què l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) l'ha triat com a Escriptor de l'any 2019.

L'acte ha inclòs la dramatització de l'obra d'obra de Vicent Boix, Els bàndols de Valensia o la paraula de Sen Visent Ferrer per un grup d'alumnes de l'IES Cid Campeador i un recital de poemes a càrrec de Vicent Camps, del Gabinet de Normalització Lingüística i d'un grup d'alumnes de la Universitat Popular dels centres de Rovella i Aiora.

El responsable de Govern Interior ha recordat que el Ple de l'Ajuntament "va acordar a l'octubre de l'any passat impulsar la creació d'una comissió multidisciplinària per a coordinar la commemoració d'enguany de Sant Vicent Ferrer, divulgar i posar en valor la figura i l'obra d'una personalitat històrica, però també per a promoure la llengua valenciana a través de la seua figura i la seua obra".

Promoció del valencià a través de Sant Vicent

"Enguany posem l'accent en Sant Vicent Ferrer, que va morir un dia com hui, fa 600 anys, en terres de Bretanya, on està enterrat", ha declarat Campillo, per a insistir en el caràcter "universal" del sant valencià "el culte del qual s'estén a França, Itàlia o els Estats Units", encara que siga a València on estan el Pouet de Sant Vicent, la pila on va ser batejat, la seua basílica, el Col·legi Imperial de Xiquets Orfes que porta el seu nom i els Altars de Sant Vicent.

Per part seua, el responsable del Gabinet de Normalització Lingüística, Vicent Anyó, ha subratllat la importància de la figura de Sant Vicent Ferrer, "de qui s'ha parlat com un predicador, escriptor, teòleg, dramaturg, filòsof i polític, que, amb un llenguatge pla que entenguera la gent humil, buscava l'eficàcia emocional del seu discurs".

Anyó ha afirmat que "no hi ha cap dubte del valor literari dels seus sermons" i ha incidit que el sant i dominic valencià va participar en "moments cim de la nostra història, com ara el Cisma d'Occident o el Compromís de Casp, i en decisions com el nomenament del Papa Lluna o del rei Ferran d'Antequera, a més d'intervindre per a pacificar els enfrontaments que es produïen entre rellevants famílies valencianes".

Sant Vicent Ferrer va ser un "personatge molt popular en el seu temps i ho continua sent actualment. És na figura que forma part de l'imaginari col·lectiu popular dels valencians i valencianes, creients o no creients", ha indicat.

next