Diari La Veu del País Valencià
L’alcalde de Carcaixent demana retirar la tomba del nazi croat Vjekoslav Luburić: Toca acabar amb aquest anacronisme

VALÈNCIA. Aquest 20 d’abril es compleixen 50 anys de l’assassinat de Vjekoslav Luburić, el màxim responsable dels camps de concentració de la Croàcia nazi, inclòs el centre d’assassinat de Jasenovac. A punt de complir-se cinc dècades de la mort del conegut com ‘el Carnisser’, l’alcalde de la localitat on es troba soterrat, Carcaixent, ha demanat que es retire la tomba del nazi croat del cementeri.

Sota les ordres de Vjekoslav Luburić es calcula que van ser assassinades centenars de milers de persones. Fins a 700.000 víctimes, entre serbis, jueus i gitanos, segons un informe de la Comissió Estatal de Croàcia per a la Investigació dels delictes de les forces d’ocupació i els seus col·laboradors.

Vjekoslav Luburić es va refugiar a Carcaixent (la Ribera Alta) sota una identitat falsa i a la localitat va fer una aparent vida normal fins que va ser assassinat suposadament per Ilija Stanić, un opositor polític enviat pel mariscal iugoslau Josip Broz ‘Tito’ que s’havia infiltrat en la seua impremta treballant com a secretari i va assassinar el genocida croat a sa casa de Carcaixent, de manera que el 20 d’abril del 1969 va acabar amb la vida del també conegut com ‘el Carnisser’. Des d’aleshores, el seu cos descansa al cementeri municipal. Si bé durant molts anys ha sigut un lloc de peregrinació per a la ultradreta, que encara li ret homenatge, des de l’Ajuntament de Carcaixent expliquen que ja no és així, “si bé de tant en tant encara apareixen algunes flors no se sap d’on”.

L’equip de govern local no vol que el sanguinari dirigent croat seguisca al seu cementeri. Així, el passat 23 de juliol, el secretari autonòmic de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Ferran Puchades, es va reunir amb l’alcalde, Paco Salom, i amb el regidor Carles Albert, responsable de l’àrea de Memòria Històrica, per tal “d’analitzar algunes actuacions que està estudiant el consistori per a avançar en la recuperació de la memòria democràtica i l’aplicació de la llei valenciana”, segons va informar el mateix Puchades. Entre d’altres, es va plantejar fer l’inventari i la retirada de plaques amb simbologia franquista, així com “l’especial circumstància de l’existència al cementeri municipal del panteó de Vjekoslav Luburić”.

“Toca acabar amb aquest anacronisme i retirar el panteó del lloc preeminent que ara ocupa”, ha dit Salom a través de Twitter. Això no obstant, l’alcalde de Carcaixent ha dit en declaracions a ‘Les notícies del matí’ d’À Punt que el consistori vol “normalitzar la situació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa