L'Audiència Nacional fixa per al març del 2020 l'inici del judici contra Cotino per la visita del papa

La Fiscalia sol·licita 11 anys de presó per a l'exconseller del PPCV Juan Cotino per promoure la contractació d'una empresa pantalla que va afavorir les empreses de la trama Correa
23 juliol 2019 10:10h
Els investigadors creuen que es van malversar 3,3 milions d'euros de Canal 9 en la retransmissió de la visita del papa Benet XVI. / EFE

VALÈNCIA. El tribunal de l'Audiència Nacional que s'encarregarà de jutjar la peça separada del cas Gürtel que ha investigat les contractacions de l'any 2006 per a retransmetre la visita del papa Benet XVI a València ja ha posat data per a l'inici del judici. Segons una resolució de l'Audiència Nacional datada del 22 de juliol, les sessions s'iniciaran el 9 de març del 2020 i es prolongaran fins a ben entrat el mes d'abril.

En aquesta causa s'investigava l'enriquiment del grup d'empreses de l'anomenada trama Gürtel a través de la prestació del servei d'emissió dels actes de la visita del papa a València el 8 i 9 de juliol del 2006. Aquest servei de megafonia i pantalles va ser subcontractat per Radiotelevisió Valenciana (RTVV) a través d’un conveni que vulnerava les normes de contractació pública. El jutge assenyala que l'adjudicació es va efectuar per un preu "absolutament desmesurat i notòriament superior al servei realment prestat", 7,4 milions d’euros, un fet que va produir una "autèntica sostracció de fons de RTVV d'almenys 3,3 milions d"euros".

En magistrat instructor va assegurar que l'objectiu de les empreses del grup Correa era l'enriquiment il·lícit de forma sistemàtica i amb càrrec als fons públics amb el pagament previ de comissions. En aquest sentit, relatava que els directius del grup van planificar accions a partir del 2005 per a aconseguir l'adjudicació de serveis per a la Trobada Mundial de les Famílies i la visita de Benet XVI, que comptaven amb la participació especial del llavors conseller Juan Cotino, amb qui mantingueren diverses reunions. De fet, assenyala que l'expresident de les Corts, aleshores conseller, era "element nuclear" i responsable últim de les decisions de l'organització de l'esdeveniment i la contractació dels serveis.

El principal polític encausat és l'exconseller del govern del PPCV Juan Cotino, que s'enfronta a 11 anys de presó per quatre delictes de malversació de fons, frau en l'administració pública, suborn passiu i prevaricació continuada, mentre que sol·licita que siga inhabilitat durant 10 anys per a l'exercici de la funció pública. La Fiscalia dirigeix la pena més alta contra qui fou director de RTVV, Pedro García Gimeno, per a qui sol·licita 40 anys de presó.

Entre els acusats hi ha també els responsables de les empreses de la trama: Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez 'el Bigotes' i José Ramón Blanco.
 
El jutge els acusa d'associació il·lícita, delicte continuat de prevaricació, malversació continuada de cabals públics, frau a les administracions públiques, delicte continuat de falsedat documental comés per funcionari, falsedat en document mercantil, cinc delictes contra la Hisenda Pública, un delicte continuat de blanqueig de capitals i un delicte continuat de suborn.

next