Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència rebutja anul·lar la declaració del testimoni que inculpa Zaplana en el cas Erial

VALÈNCIA. La secció cinquena de l’Audiència de València ha rebutjat el recurs presentat per l’advocat d’Eduardo Zaplana en el qual reclamava que s’anul·lara la declaració de l’advocat uruguaià Fernando Belhot on va incriminar l’exministre i expresident de la Generalitat.

La defensa de Zaplana va argumentar que Belhot, considerat com a testaferro del també exlíder del PP valencià i exdirectiu de Telefónica, hauria de tindre la consideració d’investigat en la causa i no la de testimoni.

En una interlocutòria, a la part dispositiva de la qual ha tingut accés EFE, l’Audiència finalment desestima la nul·litat reclamada per la defensa de Zaplana, a la qual es van adherir la resta d’investigats en el denominat cas Erial. Segons consta en el sumari d’aquesta causa, Belhot va gestionar part dels suborns suposadament obtinguts per Zaplana després del procés de privatització de les ITV valencianes i va confirmar en la seua declaració que l’exministre era el propietari d’aquests.

En el cas Erial, que dirigeix el jutjat d’instrucció número 8 de València, s’investiguen delictes de suborn, prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per a delinquir i pertinença a un grup criminal.

Durant una declaració davant aquest jutjat, feta el 25 de gener mitjançant una videoconferència des de l’Uruguai, l’advocat va reconéixer que va conéixer Zaplana el 2009 i que durant els anys en què va estar gestionant els fons de les empreses pantalla li va entregar uns 2,3 milions d’euros procedents de diferents comptes, segons consta en el sumari al qual ha tingut accés EFE.

L’advocat va explicar que, durant una reunió juntament amb Zaplana, Joaquín Barceló i Francisco Grau –tots dos també imputats– celebrada el 2009, li van demanar opinió per a “optimitzar fiscalment” les seues empreses immobiliàries.

El testaferro de l’expresident de la Generalitat va afirmar que la figura del fiduciari “bàsicament actua per una altra persona en el seu nom i representació, i en alguns casos es fa en forma de contracte o negoci verbal, a fi de mantindre la plena confidencialitat”. Belhot va assenyalar que en el present cas “tots els acords amb els tres indicats van ser verbals” i que “no té res signat amb Joaquín Barceló ni amb Eduardo Zaplana”.

La col·laboració de Belhot amb la jutgessa instructora i el fiscal anticorrupció ha permés a la Justícia recuperar 5,8 milions d’euros –en total s’han recuperat al voltant d’11– dels 17 que suposadament van obtindre de forma il·lícita els integrants de la xarxa.

Comparteix

Icona de pantalla completa