L'Autoritat Portuària de València i Valenciaport creen un indicador per a mesurar la connectivitat dels ports

Aurelio Martínez explica que en el futur pretenen treballar en algunes línies per a millorar l'eina
28 març 2019 19:22h
L'ICP del segon semestre situa Valenciaport com el primer de l'Estat en termes de connectivitat i competitivitat marítima/ EFE

VALÈNCIA. L'Autoritat Portuària de València (APV) i la Fundació Valenciaport han creat l'Índex de Connectivitat dels Ports espanyols (ICP), un indicador que permetrà mesurar i realitzar un seguiment de la connectivitat dels recintes portuaris.

La presentació ha sigut aquest dijous a l'Edifici del Rellotge, en el marc de la sessió 'Connectivitat i Competitivitat', i ha comptat amb l'assistència del president de l'APV, Aurelio Martínez; d'Amparo Mestre, de la Fundació Valenciaport, i de Jan Hoffmann, de la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD, per les seues sigles en anglés), segons ha informació el port en un comunicat.

Durant la sessió, Martínez ha posat en valor el treball conjunt entre l'APV i la Fundació Valenciaport per a desenvolupar un indicador que "permetrà mesurar la connectivitat i la competitivitat dels ports espanyols generant avantatges per als importadors i per al sector econòmic del país".

Aquesta eina, que es calcula amb una periodicitat semestral, està desenvolupada amb una metodologia similar a la utilitzada per la UNCTAD, aplicada exclusivament als serveis regulars de Transport Marítim de Curta Distància (TMCD). Martínez ha explicat que l'ICP és un indicador "pel costat de l'oferta, per la qual cosa mesura els serveis de connectivitat facilitats per cada port, la qual cosa no vol dir que la demanda s'ajuste".

El president de l'APV ha destacat que, per a la seua elaboració, s'ha pres com a base 100 l'índex de connectivitat del primer semestre del 2016 i s'ha aplicat als principals ports del sistema portuari espanyol, en concret els 10 primers. 

El president de l'APV ha assenyalat, a més, que en el futur està previst treballar en algunes línies que ajuden a completar l'ICP. Entre elles ha destacat l'aplicació de l'índex al Mediterrani occidental; la introducció de millores metodològiques seguint els treballs de l'UNCTAD, i l'aplicació de l'anàlisi de connectivitat a la totalitat de trànsits.

Valenciaport, primer port en connectivitat

Durant la trobada, Aurelio Martínez ha presentat els resultats de l'índex ICP per al segon semestre del 2018, que situen Valenciaport com el primer port en termes de connectivitat i competitivitat marítima amb una puntuació de 97.31, seguit pels ports d'Algesires (83.85) i Barcelona (83.57).

Per part seua, la cap de projectes de R+D+i en la Fundació Valenciaport ha ressaltat que, "en l'àmbit portuari, la connectivitat determina d'una manera determinant la competitivitat portuària, ja que els ports són facilitadors del comerç i del creixement econòmic".

L'ICP analitza set variables: els serveis de TCMD, els trànsits de contenidors que operen als ports espanyols, les empreses que ofereixen eixos serveis, els vaixells adscrits, les tones que s'estan manejant, la grandària màxima dels vaixells, la freqüència i el nombre de ports connectats de manera directa. L'índex de connectivitat està basat en dades objectives, ja que la font primària per a la seua confecció són les navilieres i l'oferta existent.

Finalment, Jan Hoffmann ha explicat que l'UNCTAD porta mesurant la connectivitat portuària des de fa 15 anys. En aquest sentit, ha destacat que "els estudis del Banc Mundial expliciten que l'increment de la competència redunda en el descens del cost de transportar mercaderies per la mar".

next