L'AVL mostra el rostre més intel·lectual de Sant Vicent Ferrer en un congrés dedicat al patró de València

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua va dedicar la figura de l'Escriptor de l'Any a Vicent Ferrer
18 octubre 2019 19:32h

VALÈNCIA. Vicent Ferrer va ser més que un sant miraculós, com popularment se l'ha venerat a València. La dimensió humana, intel·lectual, eclesiàstica i també política fan del mestre Ferrer un personatge universal, com ha quedat de manifest al Congrés Internacional ‘Vicent Ferrer, projecció europea d'un sant valencià’, que, organitzat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ha tingut lloc a l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

El congrés ha servit per a homenatjar el sant valencià, però sobretot per a aprofundir en l'abundant obra del dominic, posar de relleu el seu caràcter universal i presentar nous treballs i estudis sobre l'extensa col·lecció de sermonaris per part dels màxims especialistes i investigadors de la seua figura en universitats de França, Itàlia, Suïssa i Espanya, com ha explicat el professor Francisco Gimeno, coordinador de l'encontre internacional.

El pare Vicent va implantar un model de predicació 'innovador i atractiu'. La teatralització dels seus sermons, juntament amb el seu do de llengües, va aconseguir un impacte popular mai conegut en el segle XV. El pare Vicent, en paraules del professor Antoni Ferrando, era un poliglot. "Parlava llatí i valencià, però també occità, aragonés, bretó i francés. El nostre sant va practicar un plurilingüisme actiu que utilitzava en les seues predicacions multitudinàries".

També el professor Albert Hauf, que ha pronunciat la conferència de clausura, ha destacat hui la importància dels sermonaris del mestre Ferrer per a conéixer i comprendre la realitat de la societat en l'edat mitjana, tant en l'antic Regne de València com en la resta de terres que va recórrer el sant. Precisament, dijous es presentava un exhaustiu estudi titulat 'Sant Vicent Ferrer, sermonari d’Avinyó', obra de Francisco Gimeno i Mari Luz Mandingorra.

Finalment, el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, i el president de la Comissió de l'Any Sant Vicent Ferrer, Honorat Ros, han tancat aquesta vesprada el congrés internacional que començava dimecres a la catedral de València fent un balanç positiu per l'alt nivell de les conferències i ponències presentades, com ara per la projecció del nostre sant valencià en l'àmbit acadèmic, universitari i eclesiàstic.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next