Compte enrere: 72 hores de negociacions per a tancar l'acord del Botànic 2.0

Els partits negociaran durant el cap de setmana l'organigrama del futur Consell perquè la seua militància puga votar el pacte dilluns
8 juny 2019 06:00h
./ DLV

VALÈNCIA. S'acosta el temps de descompte. El 12 de juny les Corts Valencianes han fixat el ple del debat que acabarà, si no hi ha sorpresa majúscula, amb la investidura de Ximo Puig com a president de la Generalitat. Un dia abans, el dimarts 11, és la data límit que s'han donat PSPV, Compromís, Podem i Esquerra Unida per a tindre tancat l'acord de govern del nou Botànic.

Així doncs, els negociadors del Botànic II, Botànic 2.0, Pacte del Montgó –com insisteix el líder de Podem Rubén Martínez Dalmau– o el nom que se li done finalment a l'acord tenen per davant 72 hores frenètiques per a tancar tots els detalls sobre el nou govern.

Aquest divendres es va acabar de perfilar l'acord programàtic. Després de la reunió de dijous, en què es va aconseguir un alt grau d'acord, quedaven per tancar detalls sobre les polítiques fiscals i econòmiques.

La trobada d'aquest 7 de juny, però, va servir principalment per a tractar d'avançar en el 'com', és a dir, en la forma en què s'estructurarà el nou govern. Els negociadors van estar discutint des de les 15.00 hores sobre el nombre de conselleries del futur executiu. Aquesta qüestió, que és el rovell de l'ou de la negociació, va enfrontar els posicionaments del PSPV amb els de Compromís i Unides Podem. Mentre els socialistes mantenen que com a partit més votat han de tindre almenys un membre més al ple del Consell que la suma dels representants dels altres dos partits, Compromís, Podem i Esquerra Unida creuen a igualar forces.

La proposta que va dur Compromís a la comissió és la fórmula 6-4-2. A saber: sis seients per al PSPV –incloent el president–, quatre per a la coalició, i dos per a Unides Podem. La proposta dels socialistes, que podrien acceptar els quatre de Compromís i els dos d'Unides Podem, passaria per tindre sis consellers més el president. Podem, que ha aconseguit arrancar el 'sí' dels altres dos partits de govern per a liderar la vicepresidència segona, es plantejava a partir de meitat vesprada si passar d'un Consell de 10 carteres a un de 13 els podria passar factura de cara a l'opinió pública.

Hores decisives

Els negociadors del Botànic tenen per davant encara moltes hores de treball. Aquest cap de setmana els representants de cada partit encarregats de dibuixar les propostes per a l'arquitectura del govern treballaran per a poder presentar diumenge a la comissió negociadora un parell de dissenys de la nova estructura.

La comissió negociadora rebrà diumenge a les 18.00 hores les propostes base sobre les quals treballar el disseny final de les conselleries, amb el mestissatge, el personal eventual i els càrrecs del segon i tercer escaló que consideren necessaris per a fer el més eficient possible el govern.

La reunió de diumenge, seguint l'exemple de les cinc trobades anteriors, no es preveu curta. En aquesta trobada s'han de tancar tots els detalls sobre el 'com' per a poder dilluns tancar tot l'acord, això és, tant amb el 'què' (el programa) com amb l'estructura de totes les conselleries.

Dilluns serà el dia per a passar a net l'acord i que la militància de cada partit ratifique l'acord. Tot i que és probable que els afiliats de cada formació no coneguen en detall l'acord, totes les formacions implicades –PSPV, Compromís, Podem i Esquerra Unida– han mostrat la voluntat de fer a les bases partícips del pacte. Així, els demanaran opinió i referendaran d'aquesta manera el nou acord de progrés.

Presentació i firma

Dimarts, segons les agendes dels partits, serà el dia de fer públic l'acord i d'escenificar el pacte. Si fins dilluns tot ha seguit el guió previst, el dia 11 els líders de tots els partits implicats es podran fer la foto que immortalitze l'acord de govern. Com el 2015, els partits firmaran el compromís de dur endavant l'acord programàtic treballat durant les darreres setmanes.

L'endemà, el dimecres 12, serà el dia de la investidura. Si 24 hores abans s'ha presentat l'acord en societat, després del debat a les Corts Ximo Puig rebrà el suport dels 52 diputats del PSPV, Compromís i Unides Podem.

Sobre el moment de conéixer els noms dels nous consellers hi ha encara, ara com ara, dubtes. La investidura no obliga a presentar d'immediat el nou Consell i potser Puig podria esperar a diumenge a la presa de possessió per a nomenar el seu govern la mateixa vesprada del diumenge 16 de juny. El que sí que sembla segur és que dilluns 17 serà el moment de celebrar el primer ple del nou Consell de la legislatura.

next