Les ajudes al foment del valencià no estan sent investigades per cap jutjat de Barcelona

L'informe policial en el qual apareixen empreses beneficiàries de subvencions d'Educació està incorporat a una causa sobre presumpta corrupció a la Diputació de Barcelona que res té a veure amb la Generalitat Valenciana
28 novembre 2019 17:32h
La investigació del jutjat número 1 de Barcelona, a la qual fa referència aquest dijous el diari El Confidencial, no té a veure amb la concessió de subvencions per part de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport per al foment de la llengua pròpia. / DLV

VALÈNCIA. La Generalitat Valenciana no està sent investigada per cap jutjat de Barcelona per la concessió d'ajudes al foment del valencià als mitjans de comunicació. Segons ha pogut saber Diari La Veu, la investigació del jutjat número 1 de Barcelona, a la qual fa referència aquest dijous el diari El Confidencial, no té a veure amb la concessió de subvencions per part de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport per al foment de la llengua pròpia, sinó que se circumscriu a una causa judicial oberta sobre un presumpte cas de corrupció pública que afecta la Diputació de Barcelona.

Fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya desmenteixen que ara com ara existisca cap investigació oberta sobre empreses beneficiàries de la línia d'ajudes per al foment del valencià als mitjans de comunicació socials. Ni una investigació oberta contra les beneficiàries ni tampoc contra la Generalitat Valenciana, ja que els jutjats de Barcelona no tenen competència per a instruir una causa contra l'administració que presideix Ximo Puig.

La informació publicada i després denunciada pel Partit Popular assegura, erròniament, que un jutjat investiga si les subvencions concedides "pel govern del socialista Ximo Puig a l'empresa d'un exdirigent d'ERC per a fomentar suposadament l'ús de la llengua valenciana" haurien servit per a finançar "el procés separatista catalanista". La realitat, però, és que actualment el jutjat no investiga on han anat a parar els diners que la Generalitat Valenciana va atorgar a l'empresa Catmedia Global SL sinó que només es fa referència a aquest pagaments en un informe policial sobre els comptes de les empreses de Joan Puig i Cordó (exdiputat d'Esquerra Republicana) i el possible "desviament de fons de Catmedia Global a empreses vinculades amb el 'procés independentista'".

Aquest informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Financera (UDEF) de la Policia Nacional a què fa referència la denúncia del PP està incorporat a una causa que investiga la concessió d'una trentena de subvencions per part de la Diputació de Barcelona i no està encomanat amb l'objecte d'esbrinar la destinació dels fons atorgats per la Generalitat Valenciana per al foment de la llengua.

Per què es vincula amb les ajudes al valencià?

La relació que estableix l'informe policial entre l'empresa Catmedia Global i les ajudes al valencià és únicament comptable. És a dir, de l'estudi per part de la Policia dels comptes dels quals és titular Joan Puig o les seues empreses es veuen dos abonaments de la Generalitat Valenciana en concepte del programa per al foment del valencià en mitjans de comunicació. L'informe, però, no investiga ad hoc la destinació final d'aquestes ajudes sinó la comptabilitat íntegra de l'empresa de Joan Puig.

Diari La Veu no està investigat

En la informació d'El Confidencial s'assenyala que des de Catmedia Global SL es van fer tres transferències a Edicions Diari La Veu –empresa editora de Diari La Veu– però no detalla la relació entre totes dues empreses, de manera que deixa a la lliure interpretació la implicació de Diari La Veu en la causa que diu estar sent investigada. La realitat, però, és que Diari La Veu no està sent investigat per cap jutjat de Barcelona –hauria de ser en tot cas un jutjat valencià–. Diari La Veu ix reflectit únicament una vegada en l'informe policial referit per El Confidencial com a beneficiari de tres pagaments del digital Directe.cat, amb qui l'empresa Edicions La Veu del País Valencià tenia un acord comercial que es va extingir l'abril del 2017.

En cap cas aquest cobrament respon a un desviament de fons a empreses relacionades amb el "procés independentista". Diari La Veu és un diari digital valencià i en valencià editat actualment per Edicions Diari La Veu Cooperativa Valenciana i sense cap mena de relació editora amb cap diari català.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next