Les biblioteques demanen més pressupost i personal per a trencar amb el model monacal del passat

El col·legi professional llança una campanya adreçada a les administracions i la societat per a reivindicar una nova "política bibliotecària"
3 abril 2019 12:24h
Els professionals animen la societat a descobrir les biblioteques com a nous espais culturals. / DIARI LA VEU

VALÈNCIA. "Les biblioteques ja no són el que eren; són espais on ja no podem garantir el silenci". Així han presentat aquest dimecres la campanya que ha posat en marxa el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) a la Biblioteca Pública de l'Estat a València. 

Això no obstant, les biblioteques encara continuen reservant llocs on dur a terme una activitat cultural sense sorolls, però volen "trencar amb la idea que es té d'una senyora –la bibliotecària– amb un monyo demanant xst!", ha anunciat la presidenta del COBDCV, Amparo Pons, junt amb la responsable de la Federació Espanyola de Societats d'Arxivística, Biblioteconomia, Documentació i Museística (FESABID), la bibliotecària Alícia Sellés.

'Biblioteques inquietes' és el nom d'aquesta campanya impulsada pel col·legi professional amb el suport de FESABID que presideix  Sellés. La iniciativa –adreçada a la classe política, a la societat valenciana i als professionals del sector– duu aparellada un manifest on les biblioteques es reivindiquen com a centres culturals que han sobrepassat el concepte monacal; això és, un lloc on es conserven llibres i es resta en silenci. 

"Són més que un contenidors de llibres; donen cabuda a tots els col·lectius. Les biblioteques garanteixen l'accés lliure i gratuït a la informació; faciliten l'aprenentatge; són espais de diàleg, cultura i creació; propicien la construcció del pensament crític; ofereixen un espai segur; ajuden a l'adquisició de competències digitals, i, per això, no sempre són llocs silenciosos", remarca el manifest amb què COBDCV i FESABID conviden la ciutadania a sumar-se per a prendre consciència de la necessitat de les biblioteques. El text està disponible en la pàgina web que s'ha posat en marxa –'Biblioteques inquietes'– per a divulgar les activitats que duen terme i adherir-se a la campanya.

La campanya 'Biblioteques inquietes' està orientada a la societat, els polítics i els professionals perquè facen "advocacy", ha demanat Alícia Sellés. / DIARI LA VEU

Amb aquesta campanya "encetem una línia de treball per la visió i la visibilització de les biblioteques", ha destacat Sellés, junt amb la presidenta de COBDCV, Amparo Pons. Els espais actuals ofereixen "oci, cultura i persones" a l'abast de la ciutadania. Per això, han reclamat a la societat, els professionals i l'Administració que siguen "més ambiciosos" perquè les biblioteques siguen "motor de canvi". Però, perquè això siga possible s'ha d'impulsar "un model de biblioteques diferent" per a ser "un tercer espai" al centre dels municipis.

La campanya, a banda del manifest i la web, compta amb el disseny d'un far i una gàbia creat per Patrícia Bolinches.

"No s'han cobert les expectatives"

Els col·lectius professionals demanen que els diferents governs que tenen competències en biblioteques "parlen" per a posar en marxa una nova "política bibliotecària". "Vam dipositar moltes esperances amb el Pla del Foment del Llibre i la Lectura", ha recordat Sellés, però, a les acaballes de la legislatura, "no s'han acomplit les expectatives", ha lamentat la presidenta de FESAVID.

"No és que el govern (del Botànic) no s'haja preocupat", ha seguit la bibliotecària, perquè de fet "hi ha hagut impulsos" en matèria econòmica, amb augment de les subvencions, però els professionals els consideren "insuficients" i han retret que la part recollida en la Pla de Foment dedicat al desenvolupament del model de biblioteques "no s'ha aconseguit res".

Una part de la iniciativa també reivindica un canvi en les polítiques que atenyen les biblioteques, com ara un nou model en les subvencions per a adquirir llibres. / DIARI LA VEU

"S'han fet coses", però, a parer dels professionals, "trobem a faltar una política bibliotecària per a definir què són", ha demanat Sellés. De fet, en aquest sentit, diversos treballadors han denunciat que hi ha ajuntaments –els quals tenen les competències en biblioteques– que "estan incomplint la llei" perquè "hi ha uns mínims que no s'estan complint". Davant d'això, han reclamat més dotació pressupostària als municipis per a adquirir fons, programar activitats culturals i sumar més personal per a "defensar una xarxa de biblioteques públiques".

Una altra de les demandes que han exposat els professionals passa perquè les subvencions que destina la Generalitat per a biblioteques s'inscriguen al catàleg col·lectiu en lloc de fer-les arribar als ajuntaments.

El problema que ha entrebancat el desplegament de les mesures, ha assenyalat Alícia Sellés, ha sigut "la part pressupostària" i la "falta de personal en la Direcció General del Llibre", encara que "hi ha coses que no requereixen diners", ha apuntat, com ara el fet que "encara no tenim un mapa de biblioteques i ho diu la llei", ha emfatitzat la presidenta de la federació. 

next