Les carpes falleres eixiran als carrers de València el 12 de març

L'Ajuntament permetrà la instal·lació d'alguns envelats que no afecten el trànsit públic i privat des del dia 10
5 novembre 2019 20:20h
La Mesa del Diàleg Faller ha acordat cinc nits per a celebrar discomòbils. / DLV

VALÈNCIA (EP). La majoria de les carpes de les Falles del 2020 eixiran als carrers de València el dia 12 de març i, a més, es prioritzarà la celebració de les revetles en cap de setmana amb l'objectiu de "guanyar en conciliació". Així s'ha acordat en la tercera reunió de la Mesa de Diàleg de les Falles, presidida pel regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, que ha servit perquè els representants del consistori, del col·lectiu faller i de les associacions veïnals i empresarials "reforcen el consens aconseguit l'any passat en el bàndol faller", destaca el consistori a través d'un comunicat.

Entre els assumptes abordats, figurava tot el que afecta les comissions falleres per a poder avançar les disposicions que recollirà el bàndol faller del 2020 i agilitar la gestió dels permisos com l'any passat, quan més de la meitat de les falles ja disposaven de les autoritzacions un mes abans de la plantà.

En concret, l'acord aconseguit aquest dimarts entre agents fallers, veïnals i municipals afecta un dels punts "històricament més complex", com és el de les dates d'instal·lació als carrers de les carpes i la distribució en el calendari de les cinc nits tradicionals d'orquestres i discomòbils durant la festa fallera.

Malgrat els posicionaments "inicialment llunyans" de la Federació d'Associacions Veïnals, les diverses entitats empresarials, d'hostalers i consumidors i els agents fallers –representats per la Interagrupació, els delegats de sector i les federacions presents–, finalment, els integrants de la Mesa de Diàleg han secundat de manera unànime la proposta de l'Ajuntament amb la voluntat d'arribar al consens en un acord que Fuset ha qualificat de "gran pacte ciutadà pel bé comú de la nostra festa gran".

D'aquesta manera, segons l'acordat, les carpes falleres eixiran al carrer de manera progressiva i amb una "notable millora" en la conciliació respecte a anys anteriors. Com a norma general ho faran el dia 12 de març amb l'objectiu de "garantir que estiguen disponibles per al cap de setmana de la plantà i inici oficial de la festa". Excepcionalment, es permetrà l'eixida al carrer el dia 11 d'aquells que no afecten el trànsit públic i privat, i el dia 10, únicament en solars.

També hi ha hagut acord pel que fa a les cinc nits de revetles que tradicionalment s'han autoritzat del 15 al 18 de març i el dissabte anterior a la plantà. En aquesta ocasió, la decisió col·lectiva ha sigut mantindre els horaris establits en les ordenances i les cinc nits però modificant la seua distribució per a reduir les molèsties en dies laborables i "optimitzar" les oportunitats del cap de setmana.

D'aquesta manera, les comissions falleres podran celebrar les seues revetles el dissabte 7 i també les nits dels dies 16, 17 i 18, però no la del diumenge 15 –vespra de jornada laborable i nit de la plantà–, que passaria a celebrar-se el dissabte dia 14, de manera que s'afavoriria tant la conciliació amb la resta del veïnat com els mateixos interessos de les comissions falleres.

Es continuarà autoritzant també una nit amb ambientació musical, només dins de les carpes, el divendres 13, una data que, previsiblement, moltes comissions dedicaran als sopars dedicats als fallers i falleres d'honor.

Igualment, la Mesa de Diàleg també ha avançat una millora quant a l'organització i la seguretat de la festa al carrer, ja que, a partir d'ara, a més de les autoritzacions de zones d'activitats, les comissions falleres es comprometen a informar amb anterioritat a Protecció Ciutadana d'aquelles activitats per a les quals esperen una afluència major a 1.000 persones.

Aquesta comunicació permetrà a la policia i als bombers una millor planificació i prevenció dels centenars d'activitats que tenen lloc a la ciutat durant la setmana fallera.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next