Les comissions negociadores per al nou Botànic preveuen tindre l'acord enllestit abans del 12 de juny

PSPV, Compromís i Unides Podem es tornaran a reunir el 5 de juny i esperen tindre el pacte tancat abans de la investidura del president de la Generalitat
31 maig 2019 13:22h
Els negociadors del Botànic tornaran a reunir-se el dimecres 5 de juny per a tancar l'estructura del nou Consell. / EFE

VALÈNCIA. Les tres subcomissions del PSPV, Compromís i Unides Podem per al nou pacte del Botànic –referides a l'estructura del Consell, els eixos programàtics del pacte i els acords locals– han començat les reunions aquest divendres amb l'objectiu que abans del 12 de juny estiguen tancats els acords.

Abans de l'inici de les reunions, el subsecretari general del PSPV, Manolo Mata, ha indicat que queden dotze dies fins a la data prevista de la investidura de Ximo Puig com a president de la Generalitat i que els agradaria que estiguera "tot resolt amb anterioritat", encara que ha admés que és un procés "complex". 

Mata ha explicat que l'equip de treball sobre el programa de govern presentarà els seus documents a partir del 5 de juny per a entre el 8 i 10 poder resoldre-ho, i que aquest divendres es donaran indicacions sobre l'"arquitectura institucional" i per a la mesa d'acords municipals.

Sobre la petició d'Unides Podem d'estar en el mestissatge de totes les conselleries, ha dit que la majoria parlamentària de 52 diputats que sustentarà el nou Consell requereix que Podem "participe en les tasques governamentals compromés, lleial i sense voler assaltar el cel, sinó fer unes cosetes més comprensibles per a tot el món".

Per a la coportaveu de Compromís Àgueda Micó, el nou Consell ha de ser "molt cohesionat" i la incorporació d'Unides Podem al Consell és "positiva", però "caldrà veure" com es fa, "perquè evidentment ells tenen huit diputats a les Corts i això els deixa en una situació que no és la mateixa que la del PSPV o Compromís". 

Micó ha afirmat que és "normal" que en Podem siguen "ambiciosos" en els seus plantejaments. Així mateix, ha precisat que en les reunions d'aquest divendres es treballarà en com hauria de ser l'estructura del Consell; en els pactes locals i de les Diputacions, i en el programa de govern concret.

El secretari general de Podem, Antonio Estañ, ha afirmat que no volen tindre "major o menor protagonisme", sinó que el mestissatge reflectisca el resultat de les eleccions del 28 d'abril i que les conselleries no siguen "compartiments estancs dels partits polítics", sinó que responguen a un "funcionament cohesionat" dels objectius marcats.

"Esperem que totes les forces polítiques estiguen en els majors espais possibles" i que el mestissatge siga "el mateix" per a tots els partits del pacte, ha dit Estañ. Per la seua banda, Ignacio Blanco, d'EUPV, ha assenyalat que totes les forces "han d'estar representades" però amb una estructura que servisca perquè els ciutadans tinguen "garantits els seus drets".

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next