Les Corts escullen Ángel Luna com a síndic de greuges 

El candidat ja exercia el càrrec en funcions des del mes de juliol, quan José Cholbi va finalitzar el seu mandat
28 novembre 2019 12:19h
La candidatura de Luna –qui ha seguit des de la tribuna de convidats la votació– per a ser el nou defensor del poble valencià va ser presentada de manera conjunta pels tres partits del Botànic i el PP. / KAI FÖRSTERLING, EFE

VALÈNCIA (EFE). El ple de les Corts ha triat aquest dijous Ángel Luna com a síndic de greuges, càrrec que exercia en funcions des del juliol, quan va finalitzar el mandat de José Cholbi.

L'elecció, que s'ha dut a terme de manera secreta mitjançant la introducció de paperetes en una urna i que necessitava d'almenys dues terceres parts de l'hemicicle (66 vots) per a prosperar, ha comptat amb el suport de 68 parlamentaris, mentre que s'han registrat 28 paperetes en blanc.

La candidatura de Luna –qui ha seguit des de la tribuna de convidats la votació– per a ser el nou defensor del poble valencià va ser presentada de manera conjunta pels tres partits del Botànic i el PP, i la comissió de Peticions la va tramitar a mitjan octubre amb el suport de tots els grups excepte de Ciutadans.

Ángel Luna ha sigut adjunt primer al síndic de greuges des del 2014, quan va renunciar a l'acta de diputat autonòmic del PSPV, i exerceix com a defensor del poble valencià en funcions des que el 18 de juliol es declarara oficialment la vacant del síndic de greuges per finalització del segon mandat de Cholbi.

Luna serà el cinqué síndic de greuges del País Valencià, després d'Arturo Lizón (qui va posar en marxa la institució el 1993 i hi va estar fins al 1998), Luis Fernando Saura (del 1998 al 2000, quan va morir), Bernardo del Rosal (del 2001 al 2006) i José Cholbi (del 2009 al 2019).

En la història de la institució també han exercit el càrrec, però de manera interina, Emilia Caballero i Carlos Morenilla, que com a adjunta primera i adjunt segon van exercir un temps eixes funcions quan la falta d'acord entre els grups va impedir desbloquejar l'elecció de l'Alt Comissionat de les Corts encarregat de vetlar pel compliment i respecte dels drets i llibertats.

La llei del Síndic de Greuges estableix que li correspon a aquest nomenar, previ dictamen favorable de la Comissió de Peticions de les Corts, dues sindicatures adjuntes, primera i segona, que han de respondre al mèrit, la capacitat i la igualtat entre dones i homes.

El PP ja ha avançat que proposarà l'exvicepresident de la Diputació d'Alacant Carlos Castillo per a exercir el càrrec d'adjunt primer al síndic de greuges, mentre que Compromís i Unides Podem proposaran una dona per al lloc d'adjunta segona.

next