Les Corts nomenaran l'actriu Rosana Pastor com a membre del Consell Valencià de Cultura

La cambra també aprovarà les renovacions del Consell Rector d'À Punt i el nomenament d'Ángel Luna com a síndic de greuges en l'últim ple ordinari del curs 
24 novembre 2019 11:57h
Rosana Pastor substituirà Francesc Sanguino.  / ARXIU

VALÈNCIA (EFE). El Ple de les Corts votarà aquesta setmana l'elecció d'Ángel Luna com a síndic de greuges i cobrirà les vacants en el consell rector de la radiotelevisió autonòmica i en el Consell Valencià de Cultura. En aquest últim, l'actriu i exdiputada nacional de Podem, Rosana Pastor, ha sigut l'escollida per a substituir Francesc Sanguino després de la seua renúncia.

L'últim ple ordinari d'aquest període de sessions –només queda un ple més, del 18 al 20 de desembre, per a aprovar els Pressuposts de la Generalitat de 2020– inclourà així mateix l'última sessió de control al president del Consell, Ximo Puig, i als consellers abans que acabe l'any.

El ple aprovarà a més la modificació de la llei valenciana de senadors territorials, proposada per tots els grups menys Vox, per a evitar que, si coincideixen eleccions autonòmiques i generals, el País Valencià es quede sense nomenar a temps els seus senadors, com va ocórrer després dels comicis de passat mes d'abril.

La proposta planteja també agilitar el procediment d'elecció d'aquests senadors i suprimir tots els articles de la llei de 2016 referits la revocació que va anul·lar el Tribunal Constitucional.

La sessió plenària servirà per a triar Ángel Luna com a síndic de greuges, la candidatura del qual va ser aprovada per la comissió de Peticions el 14 d'octubre, i per a votar Marc Pallarés, Vicente Cutanda i Rosa Yagüe com a membres del consell rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació.

També es cobrirà la vacant en el Consell Valencià de Cultura (CVC) per la renúncia de Francesc Sanguino, per a la qual s'ha proposat l'actriu i exdiputada nacional de Podem Rosana Pastor.

El ple del dijous començarà amb la sessió de control al president de la Generalitat, Ximo Puig, i finalitzarà amb la votació d'una proposta conjunta de tots els partits menys Vox perquè les Corts manifesten el seu compromís amb la lluita feminista i acorden la declaració de l'emergència feminista en tot el territori valencià.

Aquesta iniciativa està signada pel PSPV, Compromís, Unides Podem, PP i Ciutadans i es va registrar després que a l'octubre no es pogués acordar una declaració institucional en aquest sentit perquè ho va impedir Vox, partit que ja ha avançat que ara votarà en contra en estimar que l'única emergència que existeix és la social.

En el ple també es debatrà una proposta del PP per a suprimir les ajudes a entitats que defensen el procés secessionista català; una de Vox per a fixar límits a les cases d'apostes, i una d'Unides Podem sobre control de la pràctica del dúmping fiscal.

La setmana parlamentària començarà dimarts amb la reunió de la comissió de Radiotelevisió Valenciana i de l'Espai Audiovisual, on compareixeran el president del consell rector, Enrique Soriano, i els tres candidats a aquest òrgan que seran votats en el ple del dijous.

També el dimarts, la comissió de Polítiques d'igualtat de gènere i del col·lectiu LGTBI debatrà propostes sobre suport a les persones trans en l'àmbit sanitari, sobre la petició d'una llei estatal contra la discriminació de les persones trans i sobre l'aplicació de les mesures de protecció per a les víctimes de violència masclista.

La comissió d'Assumptes Europeus debatrà també el dimarts sobre l'acord comercial Mercosur i votarà propostes relacionades amb l'oficina de la Comunitat Valenciana a Brussel·les o amb la incorporació de la Comunitat a l'AECT Pirineus Mediterrània.

next