Les Corts rebutgen retornar al Consell la llei d'acompanyament als pressuposts del 2020

La llei ha tirat endavant amb el suport dels partits del Botànic i la negativa de les tres forces de l'oposició, que havien presentat sengles esmenes a la totalitat
18 novembre 2019 16:52h
Compromís, Unides Podem i el PSOE han votat a favor de tramitar la llei. / KAI FÖRSTERLING, EFE

VALÈNCIA. Els grups parlamentaris del PSOE, Compromís i Unides Podem han rebutjat aquest dilluns retornar al Consell la Llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera i de l'Organització de la Generalitat –coneguda com a llei d'acompanyament–. Així, el ple de les Corts ha debatut i votat les tres esmenes a la totalitat presentades pel PP, Ciutadans i Vox al projecte de llei i ha rebutjat que tornen al Consell.

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha defensat que la norma té un "marcat caràcter social i d'impuls econòmic" i contempla les mesures necessàries per a fer efectives les polítiques socials, promoure l'activitat econòmica i fer "més eficaç" i "més transparent" la gestió de l'administració.

Des de l'oposició han considerat que les mesures contingudes en aquesta llei no contribueixen a solucionar els problemes dels valencians ni es contempla cap mesura expansiva ni rebaixa impositiva o fiscal, mentre es creen més "xiringuitos" i es posen obstacles a les inversions.

La portaveu adjunta del PP, Eva Ortiz, ha denunciat les 147 pàgines d'esmenes parcials que els partits que sustenten el Consell han presentat per a introduir canvis legislatius "investits de legalitat", però "sense filtres, sense controls i sense fiscalització".

Ha considerat que la llei posa obstacles a la inversió i l'ocupació, com la modificació de la llei de carreteres per a impedir el projecte Puerto Mediterráneo; apuja taxes i impostos; crea més "xiringuitos"; converteix la publicitat institucional en propaganda, i afavoreix més nomenaments a dit.

La socialista Sabina Escrig ha defensat que en el Botànic aposta per "la igualtat i la justícia social" amb aquesta llei davant d'un partit, el PP, que es doblega i "blanqueja a l'extrema dreta", i al qual ha augurat que se li farà "molt llarga l'oposició".

Escrig també ha acusat Ortiz d'haver-se convertit "en una professional de la denúncia", a la qual cosa la diputada popular ha replicat que no té por ni es callarà i continuarà denunciant allò que considere necessari, com les ajudes a les empreses vinculades a familiars del president de la Generalitat, Ximo Puig.

El diputat de Ciutadans, Toni Woodward, ha considerat que només la modificació de lleis aprovades la passada legislatura seria motiu suficient per a presentar una esmena a la totalitat, però ha criticat també la política fiscal del Consell i que vaja a eliminar l'impost de successions només a les empreses.

Des de Compromís, el seu portaveu parlamentari, Fran Ferri, ha defensat que totes les lleis d'acompanyament elaborades pel Botànic han tingut un clar objectiu que és "millorar la vida dels valencians". A més, s'ha alegrat de no compartir principis amb un partit que permet avançar les polítiques d'extrema dreta.

El portaveu adjunt de Vox, José María Llanos, ha denunciat que aquesta llei d'acompanyament dona cobertura a un "pressupost fictici, irrealitzable i merament electoralista" perquè introdueix canvis legislatius escapant "del control normal de les deliberacions i el debat".

En la seua rèplica, la síndica d'Unides Podem, Naiara Davó, ha defensat que aquesta norma és "necessària i possible" enfront d'un partit com Vox que vol acabar amb les autonomies.

També li ha replicat Fran Ferri, qui ha acusat els membres de Vox de ser uns "vagos y maleantes" d'aquells que ells mateixos pretenien "perseguir", ja que no treballen a les Corts i "busquen fer el mal".

next