Les Falles, una finestra per a la pilota

El campionat faller de València reuneix més de 200 jugadors al llarg de la temporada, amb un campionat al carrer com a introducció al món de l'esport valencià
3 febrer 2019 06:00h
La simbiosi entre Falles i pilota ha nodrit el coneixement i la pràctica de l'esport durant l'últim quart de segle entre un nombrós sector de la societat valenciana. / JCF

VALÈNCIA. Pilota i Falles. Falles i pilota. De primeres, una combinació estranya, curiosa, com a mínim. Tanmateix, es tracta d'una simbiosi que ha nodrit el coneixement i la pràctica de l'esport durant l'últim quart de segle entre un nombrós sector de la societat valenciana, sobretot, al cap i casal. Una finestra oberta, de bat a bat, per a la promoció de la pilota valenciana, minvada en gran mesura per la manca d'accés a instal·lacions públiques enfocades a aquest joc a la ciutat. Una potent introducció, combustible per a prendre la metxa de la pilota.

Perquè sí; els fallers juguen a pilota. Ho fan molts i des de fa molts anys gràcies a la Junta Central Fallera i a la Federació de Pilota Valenciana. De fet, aquesta temporada s'ha disputat la 23a edició del campionat faller, dividit en dues fases. Una primera, entre el passat mes de maig i el de juliol, l'anomenat campionat d'estiu, i una segona o campionat d'hivern, entre octubre i el passat mes de gener. A més, com a festa final, ara està disputant-se (hui se celebraran els huitens de final) la Copa en honor a la Fallera Major, on participen els equips de les comissions amb millors resultats durant el curs pilotari.

En total, des de l'estiu del 2018 han entrat en joc 45 equips de fallers, 33 d'ells d'adults i 12 infantils, amb una creixent presència de la dona, la qual es va introduint al trinquet a poc a poc, com ve passant en el món de la vaqueta de manera generalitzada. Amb tot, al voltant de 200 participants, entre majors i xiquets, han colpejat la pilota en alguna de les quatre categories en què es divideixen els campionats segons el nivell de joc dels equips: divisió d'Honor, Primera, Segona i Tercera.

Tant en segona com en tercera categoria es practica una modalitat anomenada Joc Faller, amb pilota de badana, que es diferencia de l'escala i corda en la treta. En aquest cas es realitza de front i amb la palma de la mà. En la resta de categories es juga a escala i corda. Quant als campionats infantils, el joc triat és el raspall.

Tornar al carrer, encara que s'han de polir moltes coses per a millorar les condicions de joc i la convivència amb el veïnat, afavoreix l'assistència de públic. / JCF

Quant a l'espai de joc, tant l'actual Copa de la Fallera Major com el campionat d'hivern es disputen als trinquets de Pelayo, Sueca, Vilamarxant, Massalfassar, Museros i Rafelbunyol. D'altra banda, el d'estiu, com a gran novetat en el passat 2018, ha eixit als carrers de la ciutat de València, espais on es va començar a jugar el campionat faller i d'on va anar desapareixent amb el pas dels anys. Gràcies a la iniciativa impulsada des de la Generalitat de recuperar el joc al carrer, les partides estiuenques s'han celebrat aquesta vegada en alguns carrers per a vianants de València amb a 'intenció de fer més asequible el desplaçament dels equips a les partides.

És una de les raons, segons explica Alberto Soldado, delegat de la Junta Central Fallera responsable del campionat faller, per les quals durant les darreres dècades hi ha hagut una davallada de la participació. Haver de traslladar-se a altres municipis per a jugar allunyava l'acció dels casals i les comissions falleres. Tornar al carrer, encara que s'han de polir moltes coses per a millorar les condicions de joc i la convivència amb el veïnat, afavoreix l'assistència de públic a les partides i ajuda a una major participació dels fallers, com ocorria abans. Enguany, el carrer Mare de Déu (Campanar), Sornells (Russafa), Manuel Castellanos (Benimaclet), Abadia del Rosari (Cabanyal), Convent de Jesús (Patraix), Cavallers (La Seu), Salvador Gassull (El Grau) i un carrer de vianants a l'Illa Perduda han sigut l'escenari de les partides.

Un intent d'apropar-se a l'esplendor del joc de pilota faller d'altres èpoques. Va haver-hi temporades amb comissions falleres que arribaven a tindre fins a set equips en plena competició de pilota valenciana durant l'any. La intenció és recuperar eixos índex de participació. Entre les comissions més actives i amb més tradició de pilota es troben falles com Humanista Mariner, Poeta García Lorca, L'Alguer, Mercat de Castella, Duc de Gaeta i moltes altres que cada curs s'inscriuen en les competicions.

Entre les comissions més actives i amb més tradició de pilota es troben falles com Humanista Mariner, Poeta García Lorca, L'Alguer, Mercat de Castella, Duc de Gaeta. /JCF

Aquest fenomen ha servit, entre altres coses, perquè molts xiquets hagen entrat en contacte amb la pilota valenciana des d'una vessant lúdica. Soldado, qui juntament amb Juan Contreras, directiu de la Federació de Pilota, impulsa la pilota entre les falles fent atenció als més menuts, recorda que a la ciutat de València no hi ha trinquets de titularitat pública per a poder jugar. Actualment es troba el trinquet de Pelayo, de propietat privada, i el de la Universitat Politècnica, reservat a un ús universitari. Només queda la instal·lació de Borbotó, que, malgrat ser pública, està allunyada del centre urbà. D'aquesta manera, promoure un campionat als carrers ha visibilitzat el joc i ha facilitat la seua difusió entre la gent jove a les falles, que fins ara havia de desplaçar-se a altres municipis per a veure jugar l'equip de la seua comissió.

Cal destacar que pilotaris professionals, com Nacho de Beniparrel, i també joves jugadors que destaquen en modalitats internacionals, com Pablo Salvador, actual feridor de la Lliga professional d'escala i corda i destacat jugador de One Wall, o Adrián de Quart, jugador de frontó, van començar la seua trajectòria al món de la vaqueta o la pilota de tec a causa de la seua comissió fallera, amb la qual encara juguen partides.

Entre els reptes per al futur, Soldado assenyala que cal consolidar aquest nou format de calendari i competicions, amb millores en el campionat al carrer. Però també es vol ampliar l'oferta de modalitats per a donar força al frontó valencià, així com jocs de pilota a mà internacionals, com ara el One Wall, i altres molt més senzills de pràctica, com ara el Màdel (una fusió entre el joc de pilota i el pàdel). A això cal afegir l'increment de la presència femenina en tots els campionats.

Amb tot, les Falles i els seus campionats fallers s'han convertit i consolidat en una porta excepcional per a la difusió de la pilota valenciana entre els joves, i no tant joves, de la ciutat de València, que tenen la possibilitat d'anar de la falla al trinquet.

next