Les fórmules d'acatament dels senadors: "Pels drets del País Valencià", "pels presos de l'1-O" o "per l'Espanya buidada"

La presa de possessió dels senadors de la XIV legislatura ha registrat de nou l'ús de fórmules diverses per a acatar la Constitució, que tots els parlamentaris han jurat o promés
3 desembre 2019 17:05h
El Senat ha sigut constituït aquest dimarts. / JESÚS HELLÍN, EP

VALÈNCIA (EP/Redacció). La presa de possessió dels senadors de la XIV legislatura ha registrat de nou l'ús de fórmules diverses per a acatar la Constitució, que tots els parlamentaris han jurat o promés. Ara bé, una vintena d'ells ho ha fet o per raons com la llibertat dels polítics presos per l'1-O; per l'arribada de la república catalana o de la basca; per l'Espanya buidada, o per una Andalusia lliure.

La nova presidenta del Senat, Pilar Llop, ha acceptat l'acatament de tots ells malgrat la reclamació que havia fet el portaveu del PP, Javier Maroto, perquè no permetera hui cap altra fórmula que no fora un 'sí, jure' o 'sí que promet'. Llop li ha recordat que el Tribunal Constitucional ha acceptat altres afegits sempre que s'acate la Carta Magna i que eixos afegitons "no suposen contradicció ni a la Constitució ni al Reglament del Senat".

Ha donat la qüestió per resolta i ha començat la desfilada de senadors fins a la tribuna de l'hemicicle de la cambra de representació territorial de l'Estat per a, davant d'una Constitució i de la nova presidenta, jurar o prometre el càrrec.

Els senadors d'ERC han repetit la fórmula que ja van emprar al maig, després de les eleccions generals d'abril: "Pels presos polítics i el retorn dels exiliats, fins a l'arribada de la república catalana i per imperatiu legal". Els de Bildu han afegit per la seua part la frase "fins a l'arribada de la república basca", mentre que els senadors del PNB ho han fet simplement per imperatiu legal.

De Terol a les Illes Balears

A aquestes fórmules més o menys escoltades ja en altres sessions constitutives de les Corts s'han sumat hui altres noves. El senador de Compromís, Carles Mulet, ha promés la Constitució "pels drets del País Valencià". I els dos senadors de Terol Existeix, Joaquín Egea i Beatriz Martín, ho han fet per a "exigir el compliment dels articles 138 i 139 de la Constitució" i per a evitar "una Espanya buidada i una altra desenvolupada". Aquests dos articles consagren la igualtat de drets dels espanyols i l'equilibri econòmic entre territoris.

A més, la senadora d'Endavant Andalusia, María Pilar González, ha promés el càrrec "per Andalusia lliure" i la senadora d'En Comú Podem, Sara Vilà, ho ha fet "per la igualtat de gènere, per la justícia climàtica i perquè els xiquets tinguen un futur millor". El senador de Mès, Vicenç Vidal, ha afegit a la seua promesa la defensa del dret d'autodeterminació i la seua lleialtat als pobles de les Illes Balears, mentre que els dos senadors de Vox han proclamat l'acatament a la Constitució "per Espanya".

La presidenta del Senat ha admés les fórmules pronunciades només en català i únicament ha tornat a preguntar a una senadora si acatava la Constitució. Idurre Bideguren (EH Bildu) ha promés només en basc per imperatiu legal i fins a la república basca, per la qual cosa Llop li ha tornat a preguntar: "Llavors, jureu o prometeu?". La senadora ha repetit la fórmula en castellà i el 'sí, promet'.

Els senadors de Junts han pres possessió de l'escó davant notari, una possibilitat que permet el Reglament del Senat, per la qual cosa hui no han seguit la tradició d'eixir a la tribuna davant la Constitució.

next