'Les noces de Fígaro', 'Nabucco', 'Elektra' i 'Faust', principals òperes de la nova temporada de les Arts

El coliseu fa un gir radical i inclou una programació més ambiciosa de flamenc i dansa
31 maig 2019 14:14h /
La temporada arranca el 27 de setembre amb 'Les noces de Fígaro' de Mozart, que comptarà amb entrades amb preus populars. / DIARI LA VEU

VALÈNCIA. Arranca la nova etapa del Palau de les Arts amb la presentació de la temporada 2019-2020. Aquest divendres, 31 de maig, s'ha presentat al coliseu valencià tota la programació per al proper any, on l'òpera és la disciplina principal amb títols com Les noces de Fígaro, Nabucco, Elektra i Faust.

El principal canvi respecte al curs anterior és que les Arts vol ser un gran centre cultural que vaja més enllà de l'òpera, que arribe a tots els valencians i que siga sentit pel teixit creatiu local com un referent propi. Per això, tal com han presentat a l'Aula Magistral del teatre d'òpera el conseller de Cultura, Vicent Marzà, junt amb la presidenta del Patronat, Susana Lloret, i el director artístic del coliseu, Jesús Iglesias, la programació dota de més entitat –amb una major presència en la programació– altres disciplines, com ara el flamenc –amb quatre concerts– i la dansa –amb tres espectacles, inclosa una producció pròpia de la companyia Ananda dansa que s'acomiada dels escenaris–.

La temporada 2019-2020 comença el 27 de setembre amb Les noces de Fígaro, de Wolfgang Amadeus Mozart. Continua amb "el complement", ha assenyalat Iglesias, de la primera òpera del compositor de Salzburg: La finta giardiniera, a càrrec de Les Arts Florissants, el 10 de novembre. El mateix mes, les Arts representa per primera vegada Les mamelles de Tirésias, de Francis Poulenc, a partir del 16 de novembre.

El 2 de desembre torna Plácido Domingo per a cantar el Nabucco de Giuseppe Verdi, l'únic títol verdià d'aquesta temporada, que compta amb la direcció del valencià Jordi Bernàcer. Un dels "plats forts", com l'ha qualificat el director artístic del teatre, serà Elektra, de Richard Strauss, que es representa per primera vegada a les Arts i que arriba a la sala principal al gener del 2020. Després de la fúria straussiana, el 29 de febrer i coincidint amb l'aniversari de Rossini, es farà a València, també per primera vegada, Il viagio a Reims.

"Teníem una llacuna amb el barroc", ha dit Iglesias. Per a solucionar el dèficit, s'acull el 30 d'abril la producció d'Ariodante, de Georg Friedrich Händel. Les Arts només farà una producció pròpia d'òpera aquesta temporada i serà per a recuperar la primera obra que es conserva del compositor valencià Vicent Martín i Soler. El director valencià Cristóbal Soler i el director escènic Jaume Policarpo signen Il tutore burlato (El tutor burlat), que es veurà a partir del 30 de maig. El títol de Martín i Soler es traduirà al valencià per a, a partir de l'estiu del 2020, rodar pels pobles amb la producció de Les Arts Volant.

La temporada operística acaba el 18 de juny amb el Faust de Charles Gounod. La programació inclou una sarsuela: La tabernera del puerto, de Pablo Sorozábal, que es veurà des del 27 d'octubre, amb direcció d'escena de Mario Gas.

La dansa i el flamenc cobren protagonisme dins de la programació per a complir dos objectius: captar nous públic i tendir la mà al teixit creatiu valencià. Per això, junt amb Ananda Dansa, el coliseu presenta Atman, el comiat amb direcció de Rosángeles Valls i Música de Pep Llopis amb què la companyia valenciana s'acomiada de l'activitat artística. L'espectacle es podrà veure a partir del 17 de gener. Des del 26 de març, les Arts acull una nova producció de Carmen, a càrrec de la Companyia Nacional de Dansa, i el 6 de maig, "un dels millors espectacles de dansa flamenca que s'han fet en els últims temps", segons ha dit Iglesias, arriba al Palau de les Arts, a càrrec de Maria Pagés, qui presenta Una oda al tiempo.

Una de les novetats és la inclusió d'un cicle de lied dins de la programació. Seran cinc recitals amb Piotr Beczala, Violeta Urmana, Phelippe Jarouskky, Simon Keenlyside i Ainhoa Arteta que tindran lloc al llarg de l'any. Els concerts dedicats a la veu es completaran amb un recital de Joyce Didonato, el 17 de maig.

Durant la propera temporada debutaran alguns dels directors més importants del panorama internacional dins del cicle de música simfònica. És el cas de Daniele Gatti. A més, acudiran a dirigir l'orquestra titular de les Arts James Gaffigan, Michele Mariotti, el valencià Gustavi Gimeno, el madrileny Juanjo Mena i Ivor Bolton.

El Palau de les Arts serà l'escenari on es podrà veure el concert de Diego 'el Cigala', Rocío Márquez, Duqnedne i Manuel Lombo dins del cicle dedicat al flamenc. I, dins de les altres músiques, el coliseu ha inclòs un concert de jazz, a càrrec de Chick Corea, i el fado que cantarà la portuguesa Mariza. 

next