L'exposició dedicada a l'empremta gràfica dels pobladors valencians es trasllada al Centre del Carme

La mostra es pot visitar de manera gratuïta a la seu del Consorci de Museus fins al 15 maig
15 març 2019 12:51h
L'exposició s'emmarca dins dels actes del 600é aniversari de la Generalitat. / GENERALITAT

VALÈNCIA. La mostra Testimoniatge gràfic d'un territori, símbol d'un poble, que realitza un recorregut per la petjada gràfica deixada per les diferents civilitzacions i cultures assentades al territori valencià, es trasllada al Centre del Carme Cultura Contemporània després de l'èxit obtingut al Pati Gòtic del Palau de la Generalitat.

L'exposició, que va estar en la seu del govern entre el 16 de febrer i el 12 de març per a tancar les celebracions pel 600é aniversari de la Generalitat, podrà veure's de forma gratuïta i fins al pròxim 15 de maig a la sala Zero del Centre del Carme, on s'exhibirà aquest relat gràfic compost per diferents peces històriques, des dels primers homínids presents en el territori fins a peces del segle XVIII.

Entre els objectes seleccionats es troben incunables, monedes, plats, taulells, gravats neolítics, estatuetes, màscares o puntes de llança que han sigut triats i recopilats en funció del valor de la seua petjada sobre el relat gràfic valencià.

Aquestes peces estan presidides per un audiovisual pel qual desfilen més de 30.000 anys de petjades gràfiques, acompanyades de la composició musical creada ex professo per Luis Serrano Alarcón i mesclada pel director Ramón Giner.

La mostra compta així mateix amb dos expositors que, a manera de pròleg i epíleg del relat, constaten, d'una banda, les petjades deixades pels primers animals habitants del territori i, de l'altra, els més recents canvis en el disseny de la imatge institucional de la Generalitat.

Aquesta exposició és la primera que se centra en la petjada gràfica sobre el territori en lloc de fer-ho en qüestions historiogràfiques, la qual cosa permet destacar que els antics pobladors del territori posseïen la mateixa modernitat, sensibilitat i capacitats que els habitants actuals.

L'exposició està dirigida per Dani Nebot i Dani Lavernia i ha comptat amb l'assessoria històrica de Rafael Martínez, cap de secció de l'IVCR+I; Rafael Company, director del MuVIM, i Francisco Gimeno, catedràtic de la Universitat de València. A més, en la part gràfica han col·laborat artistes gràfics com Paco Roca o Raquel Silvestre.

Les peces han sigut cedides per la Biblioteca Històrica de la Universitat de València, el Museu de Prehistòria de València, el Centre Arqueològic de l'Almoina, l'IVCR+I, el Museu de la Universitat de València d'Història Natural, el Museu Municipal de Requena, el Museu Principal de l'Almodí, Museu Arqueològic José María Soler, el Centre d'Estudis Contestants, el Museu Municipal d'Història i Arqueologia de Cullera, el Museu Arqueològic de Borriana, el Museu de Belles Arts de Castelló, la Fàbrica de la Seda de Montcada, la Fundació Universitària d'Investigació Arqueològica l'Alcúdia i el Museu Arqueòlogic Municipal Camilo Visedo Moltó.

next