L'humor és protagonista en una campanya electoral que toca la seua fi

Versionar a Jennifer López, convertir-se en neandertal, fer mones de Pasqua i posar nu són algunes de les accions que la ciutadania ha presenciat aquests dies 
26 abril 2019 12:33h
Els candidats dels principals partits no han renunciat a la sàtira a l'hora de fer les seues reivindicacions polítiques durant aquesta campanya electoral. / DIARI LA VEU

VALÈNCIA. La campanya electoral arriba aquest divendres a la seua fi després de 15 dies de mítings i actes en els quals els candidats valencians, a més d'exposar les seues propostes, han aprofitat la Setmana Santa per a posar-se 'mans a l'obra' elaborant i repartint mones de Pasqua, tocant tambors o donant un toc de color al panorama polític tot presentant l''adversari' com un ninot o usant un barracó a manera d'escenari.

L'avançament de les eleccions generals i autonòmiques al 28 d'abril ha lligat la celebració de la campanya a la Setmana Santa i la Pasqua amb polítics com la candidata del PP a la Generalitat, Isabel Bonig, que ha posat somrient al costat de la tradicional palma del Diumenge de Rams a Elx i que s'ha atrevit a tocar el tambor aprofitant la 'Rompida de la Hora' de l'Alcora. Allí va estar, també tambor en mà, el cap de llista al Congrés de Compromís, Joan Baldoví.

A més, la candidata de Compromís a la Generalitat, Mónica Oltra, ha repartit mones de Pasqua en ple carrer i l'alcaldable a València pel PP, María José Català, va anar un pas més enllà i va ser pillada amb les mans en la massa, literalment, quan tractava d'elaborar aquest típic dolç.

Més enllà d'aquestes picades d'ullet a la tradició, els polítics han eixit al carrer com és habitual en les campanyes, encara que fent una volta de rosca a la posada en escena. És el cas de Toni Cantó, aspirant de Ciutadans a la Generalitat, que va iniciar aquestes dues setmanes plantant una falla que convertia els polítics del Botànic en insectes i cridava a acabar amb aquesta "plaga".

També s'ha convertit en jugador de rugbi per un dia –la qual cosa li va valdre una lesió– i en professor, ja que va fer classe en un barracó instal·lat ex profeso en ple centre de València per a denunciar la política educativa del Consell. Aquest no ha sigut l'únic barracó i, de fet, el candidat d'Unides Podem Esquerra Unida a la Generalitat, Rubén Martínez Dalmau, s'ha 'colat' en el que hi ha instal·lat a Elx per a denunciar que precisament Cs estiga disposat a governar amb el partit que els va instal·lar.

En les files socialistes, Puig ha protagonitzat una campanya sòbria i ha reformulat els tradicionals mítings fins a convertir-los en 'diàlegs' sectorials. Per la seua banda, ha sigut el subsecretari del PSPV, Manolo Mata, l'encarregat de donar resposta a propostes d'altres partits, això sí, en clau d'humor i al costat de la seua pissarra.

Així, ha donat lliçons d'educació o finançament i fins i tot s'ha atrevit a aconsellar llibres de lectura i pel·lícules per a desconnectar de la política davant el "drama" que suposava no tindre periòdics el Divendres Sant. També ha usat la cabellera de la seua filla per a convertir-se en neandertal per unes hores en resposta al 'popular' Adolfo Suárez Yllana.

"I els valencians, 'pa quan'?"

Gran repercussió a les xarxes ha aconseguit també Compromís de la mà de Joan Baldoví, que a més de proposar un 'Baldobingo' amb els temes valencians que havien d'eixir en el debat a quatre d'Atresmedia, aprofitava aquesta cita per a fer la seua pròpia versió de l'èxit de Jennifer López i preguntar "I els valencians, pa' quan?". La música també ha sigut protagonista d'un quasi ja tradicional ball entre Mónica Oltra i l'edil a València Carlos Galiana en la festa LGTBI organitzada per la coalició, en aquest cas al ritme de l'eurovisiva La venda.

Un altre regidor, en aquest cas Pere Fuset, ha acabat posant lleuger de roba, tapant-se tan sols amb un cartell reivindicatiu, després d'apostar en xarxes socials que faria un nu "a manera Paco León" si algun presidenciable reivindicava el finançament just per al País Valencià en el segon debat. Va perdre, encara que considera que a mig fer perquè no es van aportar solucions, i va acabar complint la promesa en Instagram.

Des d'Unides Podem, per part seua, han volgut pegar la volta al que s'estableix col·locant uns cartells a València en què conviden els valencians a expressar quin és el País Valencià que volen i que es van encarregar d'estrenar les candidates a les Corts Pilar Lima i Rosa Pérez Garijo, mentre que la candidata a l'Alcaldia de València, María Oliver, ha plantat un arbre en senyal de rebuig a la ZAL del port.

next