L'IVAM guardona l'artista Mona Hatoum amb el Premi Julio González 2020

El reconeixement està dotat amb 20.000 euros i una exposició retrospectiva de l'obra del distingit
27 març 2019 19:53h
El Premi Julio González el concedeix la Generalitat a proposta del Consell Rector del museu. / GABBY LAURENT-IVAM  

VALÈNCIA. L'artista d'origen palestí Mona Hatoum (Beirut, 1952) rebrà el Premi Julio González 2020 que concedeix l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM). La creadora multidisciplinària és la segona dona que rep aquest guardó que, en els seus 20 anys d'història, ha premiat el treball d'artistes com ara Andreu Alfaro, Annette Messager o Christian Boltanski. Cal recordar que el 2018, el museu va guardonar l'artista francesa Annette Messager.

Mona Hatoum és una "creadora subtil i enigmàtica que ens enfronta a les més profundes emocions i sentiments" ha destacat el director de l'IVAM, José Miguel G. Cortés, qui a més ha esmentat la gran potència ideològica i solidesa poètica de l'obra de l'artista.

L'artista s'ha mostrat molt satisfeta per un guardó que reconeix la seua contribució a l'escultura contemporània. "És un plaer –ha dit Hatoum– veure'm associada al treball de Julio González i al nom d'altres grans artistes que han rebut el premi anteriorment". L'artista ha afegit que "és una oportunitat per a mostrar més extensament el meu treball i per a oferir al públic local una experiència més profunda de la meua obra".

La guardonada ha creat un ampli conjunt d'obres que recorden o s'associen amb diferents tipus de mapes de la cultura mediterrània que no solament parlen dels aspectes geogràfics, sinó també de les situacions personals, socials i polítiques dels individus que habiten en ells.

El seu treball ha sigut exposat en grans fires i certàmens internacionals com la Documenta de Kassel, la Biennal de Venècia i altres esdeveniments centrals de l'escena artística contemporània.

Fins a abril del 2020, Hatoum exhibeix la seua obra 3-D Cities, 2008-2010 en l'exposició de l'IVAM Temps Convulsos. Històries i microhistòries en la col·lecció de l'IVAM. La seua instal·lació parla de la realitat urbana de tres ciutats fonamentals del món àrab com Beirut, Bagdad i Kabul. Les geografies canviants, la guerra, la violència o l'experiència del trànsit són algunes de les fonts fonamentals del seu treball creatiu.

Un premi creat el 2000

El premi, concedit per la Generalitat a proposta del president del Consell Rector de l'Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), es va instaurar l'any 2000 amb la finalitat de distingir i reconéixer aquelles persones pel seu treball, mèrits i activitat al llarg del temps. 

El guardó està dotat amb 20.000 euros i els artistes premiats són objecte d'una exposició en l'IVAM que usualment va acompanyada d'un acte d'homenatge.

next