Diari La Veu del País Valencià
L’IVAM i el Reina Sofia estrenen conveni de col·laboració amb un cicle amb curts inèdits de Josep Renau

VALÈNCIA. L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) i el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia han signat aquest divendres, 14 de juny, un conveni de col·laboració de caràcter “especial”, segons l’ha qualificat el director del centre expositiu valencià José Miguel García Cortés durant la signatura de l’acord que ha tingut lloc aquest matí a València.

L’IVAM i el Museu Reina Sofia són des d’ara “socis privilegiats”, ha destacat García Cortés. Eixa entesa servirà perquè ambdós centres treballen braç a braç més enllà de la coproducció puntual. Fruit d’aquest acord serà un cicle dedicat a Josep Renau en el qual es projectaran, entre finals del 2019 i principis del 2020, diversos curts inèdits del muralista valencià .

Els dos museus han col·laborat en el passat i en el present, però “hem volgut fer una passa més i formalitzar” la relació, ha recordat el director del Museu Reina Sofia, el valencià Manuel Borja-Villel. La raó per la qual s’ha signat el conveni és perquè “cap institució pot estar sola”, ha alerta l’historiador de l’art de Borriana (la Plana Baixa). Perquè dos museus puguen sobreviure en el segle XXI només “hi ha dos camins: les franquícies, en les quals no creiem, o fer una cosa localista i tancada”, una opció a la qual Borja-Villel tampoc li ha augurat massa futur. “Fa temps que demanem treballar en xarxa” i aquesta sembla que és la fórmula triada entre dos museus que “són germans”, encara que el madrileny siga el “germà major”, ha recalcat José Miguel G. Cortés.

El conveni no comporta cap compromís econòmic més enllà de compartir les despeses que es desprenguen de les possibles coproduccions. El conveni servirà per a “desenvolupar projectes expositius i aprofundir en programes educatius”, han destacat tots dos directors. El Reina Sofia i l’IVAM van col·laborar amb una retrospectiva dedicada a Sempere que va servir per a inaugurar la seu de l’IVAM a Alcoi (l’Alcoià), però la nova entesa ja té fruits a tocar: encara que no hi ha data concretada, València acollirà el cicle cinematogràfic de Renau, amb títols inèdits del valencià.

Els dos museus també treballen en la producció d’una exposició dedicada a l’escultura espanyola que es nodrirà de les col·leccions dels dos centres i que es podrà veure a la seu de l’IVAM a Alcoi el 2020.

A l’espera d’adquirir el fons Renau

Dins de les efemèrides del 30é aniversari de l’IVAM –que s’està celebrant aquest any–, el museu va anunciar que s’esperava l’adquisició del fons Josep Renau, un fet que, després de mig any d’aquest 2019, encara no s’ha produït.

“Confiem que es duga endavant”, ha indicat García Cortés, qui ha assegurat que el cicle que arribarà a finals d’aquest any o principis del 2020 és un fet independent a la compra de les obres, unes peces que “interessen especialment” a l’IVAM, ha afegit el director del museu.

Altres grans noms en l’aire

Les obres d’art i els noms dels artistes produïdes en els anys 30 –els compresos durant la II República– “són molt importants per als dos museus”, ha destacat Manuel Borja-Villel sobre altres grans noms que podrien viatjar de València a Madrid i de Madrid a València. El director del Reina Sofia no ha tancat la porta a cap gran figura com tampoc no ho ha fet José Miguel García Cortés.

“Als dos ens interessen la figuració crítica i el Mediterrani” i ambdós museus “tenim unes importants col·leccions”. En aquest sentit, Borja-Villel ha citat que al museu madrileny tenen “el Gernika i el Pavelló de la República. Des de Madrid han vingut peces de Sempere i vindran els films inèdits de Renau però estem treballant amb altres noms”.

Comparteix

Icona de pantalla completa