Més aigua del Xúquer a l'Albufera i altres set propostes per a reduir la contaminació del llac 

La xarxa internacional Living Lakes exigeix que s'implementen huit mesures per a recuperar i protegir l'aiguamoll
2 juny 2019 06:00h
Les jornades van reunir al voltant de 200 persones de 40 països del món, representants dels cinc continents, per a establir plans de gestió i conservació dels aiguamolls davant les amenaces del canvi climàtic. / LIVING LAKES 2019

VALÈNCIA. Sota el lema 'Un món sense aiguamolls és un món sense aigua', la xarxa internacional Living Lakes, formada per més de 100 llacs amb presència en els cinc continents, reuneix representants de comunitats locals, grans empreses, administracions públiques, universitats i ONG, així com agricultors, pescadors i ramaders mundials per a fer valdre els recursos hídrics que proveeixen la humanitat, així com per a identificar les principals amenaces que els aguaiten, com ho és el canvi climàtic

Davant la profunda preocupació pel greu estat de deteriorament i destrucció d'alguns dels aiguamolls mediterranis més importants del sud d'Europa, entre els quals se situa l'Albufera de València, els experts exigeixen un pacte polític global dirigit a la construcció d'un nou model de gestió de les aigües. Així, els membres de l'organització Living Lakes expressen la seua "gran preocupació per la degradació que està patint aquest ecosistema" i sol·liciten a les autoritats competents la "implementació de 8 mesures efectives de recuperació i protecció d'aquest aiguamoll d'importància internacional".

Cuidar l'Albufera, una garantia de futur

Un d'aquests reptes, reclamats en un manifest publicat per la mateixa organització, és l'increment de l'aportació d'aigua que arriba a l'Albufera des del riu Xúquer amb l'objectiu de reduir els nivells de contaminació i tindre una adequada situació de salubritat. Aquesta mesura, asseguren els experts, esdevé imprescindible donada l'escassesa d'aigua que arriba al llac a través de la Séquia Reial del Xúquer com a conseqüència de l'augment del consum de l'aigua d'aquesta séquia i de la reducció de les precipitacions. Així, el Parc Natural rep menys aigua cada any i aquesta, a més, gaudeix de pitjor qualitat. 

També són mesures urgents la recuperació ambiental de séquies mitjançant la reducció del vessament de productes fitosanitaris i altres contaminants i la transformació de superfícies de tancats perimetrals del llac en zones humides.

Per tal d'augmentar el flux d'aigua cap a l'Albufera, els especialistes, a més, suggereixen destinar l'aigua tractada de les estacions depuradores a l'aiguamoll durant les èpoques en què no hi ha necessitat de regs. A més, fan palesa la importància d'establir un acord amb els regants per a reconduir els cabals naturals a l'Albufera i aprofitar les aigües residuals regenerades per al reg.

Per últim, advoquen per uns drenatges sostenibles amb l'objectiu de guiar els vessaments pluvials cap a l'Albufera i per una revegetació i reforestació a les conques dels barrancs que conflueixen en aquest aiguamoll.

La quinzena edició de la Conferència internacional sobre llacs i zones humides Living Lakes 2019 es va celebrar els dies 7, 8 i 9 de maig al Complex Esportiu-Cultural la Petxina de València. / LIVING LAKES 2019

Representants de les administracions públiques valencianes i professors de diferents universitats al·ludeixen a la importància de treballar per una bona gestió de l'Albufera de València. També ho fa l'actual alcalde en funcions de València Joan Ribó i Sergi Campillo, limnòleg i regidor del servei de la Devesa-Albufera, que remarca el valor de l'elecció de l'Albufera com a aiguamoll amfitrió de la trobada i explica que la conferència "ve molt bé per a reclamar una dotació hídrica per al llac". 

Del 7 al 9 de maig, els experts van compartir les experiències i els resultats de projectes i investigacions relacionades amb la gestió, conservació i restauració dels llacs i aiguamolls d'arreu del món i, sobretot, amb l'adaptació dels mateixos al canvi climàtic, l'amenaça més imminent a què estan sotmesos. També es va realitzar una excursió al Parc Natural. Els assistents van visitar el Racó de l'Olla, van seguir la Ruta Històrica de la Gola de Pujol i van fer un passeig en barca al Tancat de la Pipa.

Aquesta trobada biennal "ha deixat clara la importància del treball en comú i de la conscienciació per a poder conservar uns llacs i aiguamolls plens de vida", assegura María Sánchez, una de les organitzadores de l'esdeveniment i membre de la fundació espanyola sòcia d'aquesta xarxa Global Nature.  

El País Valencià compta amb una xarxa d'aiguamolls situats al Prat de Cabanes-Torreblanca, la marjal d'Almenara o la marjal dels Moros, entre altres llocs/ VALÈNCIA TURISME

Els ponents consideren imprescindible que les empreses privades assumisquen un compromís en les seues polítiques per tal de preservar els recursos hídrics. Així, aquestes companyies "esdevenen un dels motors del canvi" en aquest sentit, ja que "es necessiten aliances fermes entre les administracions, les empreses privades, la població local i la resta d'agents interessats per fer un bon ús d'aquests espais", explica Sánchez, que qualifica d'èxit absolut aquest encontre.

Durant les jornades es va guardonar Jordi Sargatal, ornitòleg i naturalista català, per la seua dedicació a l'estudi i conservació de les aus i de les zones humides. També va rebre un guardó l'Ajuntament de Torreblanca, pel seu paper i compromís juntament amb la Fundació Global Nature en la conservació del Parc Natural de Cabanes-Torreblanca, un aiguamoll amb un gran valor natural.

Les "artèries i venes" del paisatge

"Hui en dia ja no es parla només de protegir un ecosistema com si es tractara d'un oasi, hem de protegir també les connexions entre ells, ja que moltes espècies de la fauna que habita allí es desplacen al llarg del territori fent encara més complexa la interacció de l'ésser humà amb aquests paratges", argumenta l'ambientòloga María Sánchez. 

A més, explica que els aiguamolls són ecosistemes molt fràgils que poden sofrir deterioraments irreparables si no es prenen les mesures necessàries, però, al seu torn, esdevenen grans aliats en la lluita contra el canvi climàtic. Els aiguamolls poden ser part de la solució d'aquesta amenaça climàtica perquè temperen el clima i són taps enfront d'inundacions.

next