Llauradors de somnis: un grup empresarial auxiliar de la Ford recupera camps per a fer cultius ecològics

Ecologicval i Walkerpack donen feina a 600 persones en el sector de l'automoció, en el camp i en dos forns on ocupen persones amb diversitat funcional
11 febrer 2019 06:00h
Ecologicval és l'únic productor de magrana ecològica d'Europa. / ECOLOGICVAL

VALÈNCIA. Tot va començar quan Pepa Torres i Salvador López es van conéixer a l'institut i es van enamorar. Ell, agricultor "de tota la vida"; ella va suspendre unes oposicions en l'ajuntament del seu poble i va acabar treballant per a una empresa de logística auxiliar per a Ford, Walkerpack MPL. La van contractar perquè mentre que tots els de la seua generació havien aprés francés, sa mare va decidir apuntar-la a anglés. "Això em va salvar", assegura Torres.

Així, mentre que el seu marit es dedicava al camp, l'empresa per a la qual treballava Torres anava creixent. Entre 2012 i 2014 Walkerpack va passar de 50 treballadors a 500; entre ells, Salvador López. Quan es va estabilitzar, el matrimoni va decidir comprar l'empresa a Mary Walker, la propietària anglesa. Actualment, per les seues mans passa tot el material per a Ford Almussafes (la Ribera Alta) que prové d'Europa i dels Estats Units, segons explica Torres. 

Una vegada adquirida l'empresa, el matrimoni va decidir buscar noves vies de negoci i es van decantar per l'agricultura de proximitat i ecològica. Així va nàixer Ecologicval i la Societat Agrària de Transformació (SAT) Llauradors de Somnis. La seua tasca principal consisteix a recuperar camps abandonats i fer-los productius amb plantacions ecològiques. Actualment donen feina a una trentena de persones que cultiven diversos tipus de cols i magranes. De fet, Ecologicval és  l'únic productor de magrana ecològica de tot Europa, segons assegura Pepa Torres. 

Van decidir centrar-se en la producció de fruits rojos com la magrana per les seues qualitats "antioxidants i anticanceroses". Però no s'han limitat a produir-la. La ment d'aquest matrimoni no para i han diversificat la seua oferta fent suc 100% de magrana i venent-la desgranada per a les amanides.

Pepa Torres i Salvador López van participar en Fruit Logistica, a Berlín, on van mostrar els seus productes, entre ells el suc 100% de magrana, a potencials clients. / DIARI LA VEU 

"Creiem que fer producció ecològica és important perquè tenim un sentiment de millorar el món", assegura Torres, que lamenta que l'obesitat siga la segona causa de mortalitat després del tabac. "És molt important que els xiquets mengen bé, més fruita i més verdura. El que volem és que la gent visca 100 anys i els visca bé" apunta.

Preguntat sobre com es pot ser competitiu en el món agrari actualment, Salvador López ho  clar: "Som competitius a fer cas dels somnis. Per què no podrem viure de la terra algun dia si ja ho féiem abans?" es pregunta. Segons explica, el que ells estan fent és tornar a la terra i demostrar que això es pot fer. Actualment exporten verdures a Portugal, Holanda i França.

Paral·lelament al projecte de Llauradors de Somnis, el matrimoni va adquirir un centre especial d'ocupació que portava un forn incorporat a Picassent (l'Horta Nord). Tampoc no es van conformar amb només un forn i en van crear un altre d'ecològic i van incorporar alguns dels productes que cultiven als seus terrenys recuperats. El pa de magrana, de quinoa, les farines ecològiques i pastissets de col verda són alguns dels productes que es poden trobar. Entre els seus plans a curt termini destaca obrir en març un altre forn, però només dedicat a productes sense gluten. 

Amb un equip de 12 persones, estan començant a proveir el pa a l'Herbolari Navarro, als menjadors del Liceu Francés, al de l'hispanoamericà i a l'escola comarcal Les Carolines. "Estem començant a introduir-nos en els menjadors escolars perquè comencen a menjar millor", assenyala Torres.

I per què no? 

Al grup empresarial treballen vora 600 persones, de les quals 125 tenen alguna diversitat funcional. De fet, el fet de tindre persones molt properes a ells amb alguns d'aquestos problemes els va portar a comprar el centre especial d'ocupació. I és que el matrimoni està convençut que les persones amb diversitat funcional "s'integren i poden ocupar el mateix lloc de treball que qualsevol altra persona".

"Quan ens pregunten per què donem feina a gent amb aquestes característiques, nosaltres responem: 'I per què no?'" Aquesta filosofia l'apliquen tant al forn, com al camp i a l'empresa d'automoció auxiliar de Ford. Com a exemple, Torres assenyala que les persones sordmudes amb què treballen "són excel·lents conductors". 

Aquesta tasca a favor de la inclusió va rebre en 2018 un premi de la Cambra de València a l'empresa socialment compromesa. També els va premiar Cepyme per la seua tasca d'inclusió laboral de persones amb diversitat funcional. "El premi de la cambra va ser doble perquè ens el van donar els reis", es felicita Pepa Torres. 

Ara volen fer partícips també els reis del seu nou projecte. Una iniciativa "molt bonica" que busca augmentar la presència de les dones al món automobilístic. D'aquesta manera, Pepa Torres s'ha proposat que les persones encarregades del transport del material que prové d'Europa per a la Ford i que passa per la seua empresa siguen només per dones. 

Torres reconeix que és un projecte que li està costant posar en marxa perquè, a parer seu, "les dones a voltes no volen eixir de la seua zona de confort". Tot i això ella no es conforma i ha decidit "impulsar-les". "Estem aconseguint-ho" assegura, i ja tenen vora 40 carreteres amb les quals han creat una àrea dins Walkerpack gestionada només per dones.

La col verda és un dels principals productes que els Llauradors de somnis conreen als camps recuperats. / ECOLOGICVAL 

Ford "és el millor" 

Com a CEO de Walkerpack, empresa auxiliar de Ford, Pepa Torres està al corrent que l'empresa automobilística no passa el seu millor moment. Tot i això ella no té por. "Ford és el millor", assegura, perquè "després de 42 anys han eixit de totes les crisis que s'han trobat per davant".

Reconeix que el sector automobilístic està frenat "pel tema dels cotxes elèctrics, els híbrids, la contaminació i la sostenibilitat", però Torres està segura que Ford s'adaptarà. Segons explica, Ford Almussafes és una de les factories més flexibles que té l'empresa de Ford Motor Company en tot el món i per això ella està "tranquil·la". "Tenim el nou Kuga, que es llançarà l'any que ve, tenim el Mondeo híbrid que seguirem fabricant-lo, si algun cotxe se'n va, vindrà un altre model" explica amb calma. "Són 30 anys treballant amb ells i hi confie plenament" sentencia.

next