El llenguatge universal de Xu Bing s'estrena a l'estat espanyol amb una exposició al Centre del Carme

L'artista xinés ha traduït un poema d'Ausiàs March "al seu estil" però inspirant-se en la cultura i en la tradició valenciana
15 febrer 2019 17:17h
La mostra estarà coronada per la gegantesca banderola 'Art for the people', en la qual sembla que Xu Bing ha escrit en xinés però en realitat cada grafia és una paraula escrita en anglés amb lletres del nostre alfabet. / EFE

VALÈNCIA. El Centre del Carme acull fins al 5 de maig l'exposició 'Book from the Ground' (El llibre de la Terra), una nova novel·la gràfica de Xu Bing composta íntegrament de símbols i icones, amb la qual el reconegut artista xinés mostra el seu llenguatge universal per primera vegada a l'estat espanyol.

El projecte, que s'exhibeix a la sala Ferreres-Goerlich, és continuació de l'obra 'Book from the Sky' i és la primera publicació escrita únicament amb emoticones, composta per més de 8.000 icones per a contar "sense paraules un relat de 24 hores en la vida de Mr.Black", segons un comunicat de la Generalitat.

La mostra estarà coronada per la gegantesca banderola 'Art for the people', en la qual sembla que Xu Bing ha escrit en xinés però en realitat cada grafia és una paraula escrita en anglés amb lletres del nostre alfabet. Aquesta banderola ha sigut exposada al MoMA de Nova York i en el Victoria & Albert Museum de Londres. A més de la banderola, la mostra acull algunes de les obres més emblemàtiques de Xu Bing, així com creacions ex profeso per al Centre del Carme.

La mostra ha sigut presentada aquest divendres pel director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, i la comissària de l'exposició, Marta Millet Moreno, qui ha posat l'accent que totes les obres del Xu Bing "posseeixen un fort component social encara que, tal vegada, l'espectador no sempre l'evidencia". A més, ha destacat l'humor "latent en el seu treball" i que l'artista "transporta les seues vivències a la seua producció artística, on art tradicional i art conceptual van intrínsecament units".

Pérez Pont ha ressaltat "la conjunció que es dona entre el Centre del Carme, com a espai que conjumina patrimoni històric i art contemporani amb l'obra de Xu Bing, mescla de tradició i modernitat". "La llengua, senyal d'identitat d'un poble, pot constituir també una frontera. L'obra de Xu Bing és crítica, és humor però també és, des d'un profund respecte a la tradició xinesa, una invitació a descobrir la seua cultura, a través de la seua llengua", ha agregat.

La mostra està muntada de manera didàctica i s'han instal·lat dos ordinadors perquè el públic puga escriure el seu propi relat transformant-lo en emoticones, les publicacions de les quals quedaran gravades perquè l'artista puga conéixer-les després.

Amb aquest mateix sistema d'escriptura l'artista xinés ha traduït per al Centre del Carme el poema d'El bon poble d'Ausiàs March a l'estil Xu Bing, una obra creada ex profeso per a aquesta exposició inspirant-se en la cultura valenciana, en la seua tradició, en diàleg amb la cultura xinesa.

Segons han indicat, l'artista viatjarà pròximament a València per a presentar públicament el seu llibre Book From The Ground.

next