El llibre 'Carrers il·lustrats' recull la història de 99 personatges que donen nom a les vies de València

La publicació, editada pel consistori, compta amb il·lustracions d'Ortifus i textos del topògraf Luis Fernández
5 febrer 2019 18:08h
Al llibre també s'ha donat veu a personatges femenins pioners. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. "Recórrer els noms dels carrers de la ciutat amb el rigor de les dades i l'agudesa de les vinyetes"; eixe és l'objectiu del llibre Carrers il·lustrats en paraules de l'alcalde de València, Joan Ribó. Aquesta publicació, editada per l'Ajuntament de València, conta la història de 99 personatges rellevants que donen nom a carrers de la ciutat. El llibre és obra del topògraf Luis Fernández i del dibuixant Antonio Ortiz, Ortifus.

L'alcalde de València, Joan Ribó; la regidora de Cultura, Glòria Tello, i els autors de l'obra han presidit aquest dimarts la presentació del llibre en un Saló de Cristall abarrotat de públic. Ribó ha qualificat aquesta obra d'"interessant, divertida i que, a més, pot ajudar-nos a conéixer millor la nostra ciutat".

Així, el primer edil ha parlat de la importància de recordar persones que han tingut un paper destacat i ha apuntat l'objectiu municipal d'habilitar un codi QR que en el futur permeta referenciar des dels dispositius mòbils els personatges que donen noms a tots els carrers de València. L'alcalde de València ha afirmat que el llibre recull "una mirada doblement il·lustrada, amb una documentada profusió de dades, fets, biografies, èxits, mèrits i aportacions en maridatge amb les vinyetes ocurrents i enginyoses de qui ha demostrat, des de fa anys, la seua capacitat sintètica per a il·lustrar la vida valenciana". 

A més, Ribó ha assenyalat de Carrers il·lustrats la seua condició de llibre que recorre la ciutat de València "després de l'adequació de la llista de carrers a un nou moment històric en el qual sobraven alguns noms lligats a la dictadura i es trobaven a faltar uns altres com el de la mestra i activista en pro de la igualtat i l'accés universal a l'educació, Alejandra Soler, per citar-ne un exemple". Per ell desfilen noranta-nou personatges, ja morts, als quals la ciutat de València ha homenatjat retolant amb els seus noms carrers i places. 

Entre els personatges es trova Sorní, influent advocat i polític que va abolir l'esclavitud a Cuba o a Puerto Rico; Guillem Sorolla, heroi de la revolta de les Germanies, i Jorge Juan, aventurer i mariner amb vocació científica relacionat amb el descobriment que la Terra no era totalment redona. 

Dones rellevants de la història

Per la seua banda, la regidora de Cultura, Glòria Tello, ha recordat que "un dels objectius de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals és ocupar-se de la denominació de les vies urbanes, tant dels noms amb què són batejades les de creació recent com de les que han sigut modificades com a conseqüència de la Llei de Memòria Històrica, que va afectar en 2017 prop de mig centenar de denominacions". 

Tello també ha parlat de l'objectiu municipal d'"impulsar nous perfils", com ara el de les "dones rellevants que defineixen la història de València o del món, perquè ocupen ja el lloc que haurien d'haver tingut sempre". En eixe sentit, també el dibuixant Ortifus, en la seua intervenció, ha enumerat eixos personatges femenins pioners, com ara la citada Alejandra Soler, Raquel Payá, Manuela Solís i María Cambrils, entre altres noms que s'han inclòs d'un nombre representatiu de dones pioneres, trencadores de clixés, científiques i artistes.

El coautor del llibre, Luis Fernández, ha afirmat que "la ciutat de València ofereix un complex corpus de noms en la seua llista de carrers que permeten reconstruir la història comuna". Després d'assenyalar que s'han inclòs personatges de tots els districtes i de tots els barris, s'ha referit a l'objectiu de "donar a conéixer València i el seu patrimoni urbà a través dels seus carrers". 

next