La Llotgeta reobri les seues portes amb l'objectiu de ser cresol de la fotografia valenciana

El nou centre fotogràfic de València acull originals del 1870 que retraten el nostre territori a través de l'ull de Jean Laurent
17 abril 2019 06:00h
L'exposició és una producció pròpia del centre i comissariada pel fotògraf José Aleixandre. / DLV

VALÈNCIA. Passejar per la València del segle XIX o contemplar llocs emblemàtics com la Seu de la ciutat, el castell d'Alacant, el teatre romà de Sagunt o un hospital civil a Xàtiva tal com eren el 1870. Aquests són alguns dels espais que des d'aquest dimarts es poden veure en l'exposició Jean Laurent. Fotografies de València i Alacant en el segle XIX, una mostra amb què reobri les seues portes la Llotgeta de València, ara reconvertida en centre fotogràfic gràcies a la col·laboració entre la Fundació Caixa Mediterrani (CAM i la Fundació Railowsky.

La mostra, una producció pròpia del centre i comissariada pel fotògraf José Aleixandre, exhibeix còpies originals de l'època realitzades sobre paper a l'albúmina, que retraten diferents monuments i vistes urbanes, així com imatges d'oficis. La companyia de Laurent, fotògraf francés que es va establir a Madrid, va fotografiar diferents ciutats del nostre territori, com Saix, Elx, Oriola, Alacant, Alzira, València o Sagunt.

Ara, aquestes imatges es poden gaudir a La Llotgeta. Centre Fotogràfic, un centre que renaix amb l'objectiu d'aglutinar la fotografia valenciana i de ser cresol de tots els moviments al voltant de la imatge que n'hi ha a València, tant procedents d'associacions i fundacions com d'escoles i universitats. "Volem donar visibilitat a la fotografia valenciana des de la ciutat a l'exterior, perquè els fotògrafs no hagen de marxar per a donar-se a conéixer", va anunciar Juan Pedro Font de Mora, president de la Fundació Railowsky, qui destacava també la intenció de difondre el treball dels fotògrafs valencians contemporanis.

L'exposició es podrà veure fins al 30 de juny. / DLV

En eixe sentit, Font de Mora va anunciar durant la roda de premsa que es promocionaran els fotògrafs joves a través d'una convocatòria biennal on es difondrà un projecte fotogràfic menys conegut. A més, la fotografia que se centre en les noves tecnologies i les xarxes socials també tindrà un lloc en aquest centre que inicia nova marxa amb un dels referents del segle XIX. 

Així mateix, La Llotgeta acollirà dins del seu treball un vessant educatiu. "La fotografia és la reina del món de la imatge, no obstant això, percebem que la majoria som analfabets visuals", va dir Font de Mora, qui va assenyalar la importància d'impulsar l'educació visual. A més, aquest espai que ara reobri vol convertir-se en un element d'inclusió social, on es treballe la imatge com a "teràpia o per a augmentar l'autoestima de la gent".

Fons i programació

"La fotografia entra en el món de l'art des de l'art no vinculat tant amb una destresa manual, sinó amb una idea", va subratllar aquest dimarts el president de la Fundació Caixa Mediterrani, Luis Boyer, qui recordava que després de dos anys i mig de treball del nou equip de la fundació aconseguien obrir aquest centre ubicat en un espai declarat Bé d'Interés Cultural.

La Llotgeta ressorgeix també amb la voluntat d'acollir en un futur els fons fotogràfics tant de la Fundació Caixa Mediterrani, compostos d'unes mil obres, com els de la Fundació Railowsky. Uns fons que s'instal·laran en el soterrani del centre, una vegada estiga condicionat, i que comptarà amb noms rellevants de la fotografia espanyola, com ara Cristina García Rodero, Joan Fontcubera o Alberto García-Alix.

Jean Baptiste Laurent Menier va nàixer el 23 de juliol del 1816 . / LA LLOTGETA

L'exposició Jean Laurent. Fotografies de València i Alacant en el segle XIX, amb la qual s'inaugura el centre i que es podrà veure fins al 30 de juny, és el preàmbul "d'una programació de qualitat" amb "produccions pròpies i originals", que continuarà amb la mostra Mujer.Dona.Mujer de l'associació Escriptors de Llums de la Universitat d'Alacant (ELUA). A més, tot i que no es va voler avançar la programació, Font de Mora va expressar que volen fer "produccions que siga la primera vegada que es fan a Espanya, que siguen primícia tant ací com a Europa". 

Entre els pròxims projectes que es desenvoluparan en La Llotgeta es pot trobar una mostra inèdita de Carlos Saura, que, a més de cineasta, té una doble faceta de gran fotògraf. També està prevista una altra exposició de Javier Arcenillas, guanyador, entre d'altres, del prestigiós premi de fotoperiodisme World Press Photo.

Laurent, empresari de l'època

Jean Laurent, com tants fotògrafs de l'època, va obrir a mitjans del segle XIX un estudi de retrats –concretament en la Carrera de Sant Jerònim de Madrid, on el mític Charles Clifford també havia treballat–. Poc després, va realitzar un reportatge fotogràfic sobre les obres públiques del ferrocarril Madrid-Alacant, que va suposar el seu pas de retratista a empresari de la fotografia, en què va enviar els seus fotògrafs per diferents ciutats de l'Estat per a retratar-les i incorporar aquestes imatges als seus arxius.

Es poden veure imatges procedents dels arxius i col·leccions de José Huguet, Javier Sánchez Portas i José Aleixandre. / DLV I LA LLOTGETA

Així, Laurent va comptar amb la col·laboració de Jules Ainaud, qui va ser el seu enviat per a fotografiar tota l'àrea mediterrània. Durant molt de temps s'havia atribuït a Jean Laurent l'autoria de la col·lecció de fotografies de València i Alacant, quan realment va ser aquest segon fotògraf francés qui va prendre aquestes imatges. Durant els mesos d'abril a juny del 1870, comissionat per la Casa Laurent & Cía. de Madrid, Ainaud va retratar Saix, Elx, Oriola, Alacant, Alzira, València i Sagunt.

A més, Laurent no va dubtar a associar-se amb altres fotògrafs, com és el cas del valencià nascut a Bicorb José Martínez Sánchez, qui va recórrer la costa valenciana fotografiant les poblacions per a incorporar-les a l'arxiu de Laurent. Al principi, l'associació entre Laurent i Martínez Sánchez va estar basada en la igualtat de condicions, però a poc a poc el nom de Laurent va anar desplaçant el de Martínez Sánchez fins al punt que aquest va desaparéixer de l'autoria.

Ara, la mostra Jean Laurent. Fotografies de València i Alacant en el segle XIX exhibeix aquestes fotografies procedents dels arxius i col·leccions de José Huguet, Javier Sánchez Portas i José Aleixandre. Una exhibició en què destaca la panoràmica del port de València realitzada a partir de dues fotografies de la Col·lecció Díaz Prosper. Així mateix hi ha una segona panoràmica de la façana del riu Túria de 3 metres realitzada a partir de sis fotografies de l'arxiu José Huguet.

next