La lluita contra el frau i l'eficàcia en la recaptació d'ingressos, els objectius de l'Agència Tributària Valenciana

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler; la secretària autonòmica Clara Ferrando, i el director general de tributs, Eduard Roca, han presentat Sonia Díaz com a directora general de l'entitat
19 febrer 2019 13:36h
El conseller d'Hisenda ha apuntat que el que es busca és aconseguir que, a llarg termini, l'Agència Tributària estatal funcione sota un model federal. / EUROPA PRESS

VALENCIA. El ple del Consell va aprovar el passat 18 de gener l'estatut de l'Agència Tributària Valenciana (ATV) i, aquest dimarts, el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha presentat la directora general d'entitat, Sonia Díaz, que ha explicat que farà tot el que estiga en la seua mà perquè l'ATV funcione a ple rendiment com més prompte millor. 

Segons ha explicat el conseller, tindre un ens que gestione els tributs propis és un mandat de l'Estatut d'Autonomia i, a més, ha recordat que altres autonomies, com ara Múrcia, ja en tenen una. Soler ha insistit que el desenvolupament de l'AVT es fa sempre "dins de la Constitució" i que s'ha dut a terme "amb molt de realisme i amb experiència acumulada".

En el dia de la seua presentació, Díaz ha aprofitat per a desgranar quins seran els objectius de l'entitat a curt termini. Segons ha explicat, són 4 els eixos que guiaran la seua gestió: l'impuls de la modernització de l'Agència Tributària Valenciana; el foment del compliment voluntari de la normativa tributària; la consolidació de l'eficàcia en la recaptació d'Ingressos i l'augment de la lluita contra el frau.

Pel que fa a l'apartat de modernització, Díaz ha destacat la seua voluntat d'implantar la notificació electrònica, de consolidar la presentació telemàtica dels models tributaris, d'avançar en la implantació del document electrònic, de consolidar el sistema de cita prèvia –en marxa des de fa uns mesos– i d'instal·lar panells de control i sistemes de Bussiness Intelligence.

Per a fomentar el pagament voluntari de tributs, l'AVT proposa donar facilitats per a emplenar, presentar i pagar qualsevol model tributari; facilitar l'accés a informació; resoldre les incidències dins dels terminis legals previstos, i aprofundir en l'aplicació i control dels impostos propis, especialment els mediambientals i els de la tributació del joc.

Les mesures que es prendran per a ser més eficaç en la recaptació d'impostos passen per la plena implementació de circuits dissenyats per a ajornaments i fraccionaments i per als processos concursals; la creació de noves actuacions per a controlar la prescripció; el disseny d'un sistema de seguiment i control integrat per a les provisions de constrenyiment; el desenvolupament de mecanismes d'actuació interna que permeten una disminució significativa de recursos a la gestió recaptatòria per tercers, i la perfecció del model de col·laboració recaptatòria existent amb centres gestors.

Finalment, per a complir l'objectiu d'augmentar la lluita contra el frau, el que es proposa des de l'ATV és impulsar l'ús dels recursos informàtics; col·laborar amb l'Agència Tributària espanyola en la gestió dels tributs cedits parcialment; encreuar dades amb ells per a detectar possibles discrepàncies i els contribuents deslocalitzats en altres autonomies, i usar les bases de dades de possibles nínxols de fraus fiscals. A més, es volen desenvolupar actuacions per a detectar possibles fraus i evitar-los en totes les matèries, així com negociar nous convenis entre diferents organismes i realitzar campanyes de sensibilització.

Aconseguir una Agència Tributària federal

Una vegada explicats els objectius, el conseller d'Hisenda ha apuntat que el que es busca és aconseguir que, a llarg termini, l'Agència Tributària estatal funcione sota un model federal. En aquest sentit, ha remarcat que el 80% dels impostos dels valencians van a parar a les arques de l'Estat, tot i que després "alguns retornen en forma de transferència", i ha demanat que aquesta operació es faça "amb més transparència".

Tant Soler com la secretària autonòmica d'Hisenda han reiterat que el País Valencià és una autonomia infrafinançada, raó per la qual l'ATV no podrà dotar-se de tots els recursos de què voldria la Generalitat. Així, han explicat que la plantilla està formada per 266 persones i que s'espera que es convoquen 24 noves places els mesos vinents.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next