L'onada de calor puja el termòmetre a Castelló de la Plana fins a màximes de rècord

Llíria marca la temperatura més alta d'aquest dissabte, amb 39,3 graus
29 juny 2019 16:44h
L'Aemet manté l'alerta groga fins a les 20 hores d'aquest dissabte a pràcticament tot el territori valencià. / EFE

VALÈNCIA. L'onada de calor que afecta el País Valencià està deixant temperatures pròximes als 39 graus en diverses estacions meteorològiques, com ara els 38,8 graus que s'han registrat a les 14 hores en l'observatori de Castelló del Plana.

Segons les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia, és la temperatura més alta registrada en un mes de juny des de 1911 en les dues ubicacions històriques de l'observatori, de manera que supera els 37,4 graus del 15 de juny de 2003.

Enfront d'informacions amb registres no oficials que apunten a temperatures per damunt dels 39 graus també a l'interior del territori com a la localitat de Llíria, l'Aemet ha informat que en aquesta zona es van registrar temperatures superiors als 41,5 graus entre el 28 i el 29 de juny dle 2012, coincidint amb els grans incendis d'Andilla i Cortes de Pallars.

A Morella també s'ha superat el registre màxim de temperatura en un mes de juny, que es va establir aquest divendres, ja que a les 14 hores el termòmetre marcava 36 graus.

Llíria marca la temperatura més càlida

Llíria ha registrat aquest dissabte la temperatura més alta del País Valencià, en arribar als 39,3 graus amb dades fins a les 14 hores. Després de la localitat del Camp de Túria, Vinaròs ha sigut el municipi més calorós, amb 38,9 graus. En tercer lloc s'ha situat Castelló de la Plana, tot i que la ciutat ha marcat un rècord històric.

La quarta posició l'ocupa Xàtiva, on s'han registrat temperatures de 38,5 graus. Els termòmetres han pujat fins als 38,3 graus a Bétera, una dècima per damunt que a Atzeneta del Maestrat.

Torís ha arribat als 37,6 graus a les 14 hores, la mateixa temperatura a la qual ha arribat el termòmetre de l'Aeroport de València. Completen el rànquing Alcoi, amb 37,4 graus, i Utiel, amb 37,1. La ciutat de València ha registrat 35,9 graus i Alacant, 34,9.

Alerta fins a la nit de dissabte

Tot això, amb una humitat molt baixa, per davall del 15% en gran part del territori, tot i que està bufant vent de l'est amb cert recorregut marítim.

La massa d'aire càlid sobre Europa occidental, la potència de la dorsal anticiclònica i la subsidència d'aire al si de la dorsal provoquen que l'aire es resseque i es calfe, segons els experts de l'Aemet.

L'Aemet manté decretada fins a les 20 hores d'aquest dissabte l'alerta groga per altes temperatures en tot el territori, excepte en l'interior de la demarcació d'Alacant.

next