Diari La Veu del País Valencià
Maestrat Viu demana una discriminació positiva cap al món rural per a lluitar contra el despoblament

VALÈNCIA. El col·lectiu en defensa de la llengua i la cultura Maestrat Viu ha elaborat el document ‘Reinventant el Maestrat. Propostes contra el despoblament’, que inclou fins a 10 mesures “per a revertir” aquest problema.

La primera d’aquestes és la discriminació positiva cap al món rural. Així, el col·lectiu demana “un tractament diferencial cap a la societat rural” en diferents aspectes: els mèrits en concursos públics, les lleis, les bonificacions en l’ús d’energia (llum i gas), l’accés al crèdit per a projectes sostenibles rurals, la ramaderia, l’agricultura i l’accés a un Internet “de qualitat i just” que els “permeta ser igual de competitius en el món globalitzat”.

En segon lloc, demanen “una comarcalització sensata i racional, i la descentralització dels serveis de la Generalitat”.I, en tercer lloc, l’eliminació de les duplicitats administratives, incloent-hi l’eliminació de les diputacions i la creació de consells comarcals.

Els punts 4, 5, 6 i 7 estan dedicats, respectivament, a l’àmbit econòmic, al sanitari, a l’educatiu i al cultural. Pel que fa al huité punt, està relacionat amb la participació ciutadana i juvenil, amb una “escolta activa” cap a les associacions i entitats que treballen pel territori.

El nové punt apel·la a un canvi de visió cap al món rural “per a dignificar-lo” i que se’l deixe d’estigmatitzar als mitjans de comunicació. Finalment, l’última proposta és que es treballe per la integració dels nouvinguts, incloent-hi la promoció de l’activisme immigrant i la dotació de més poder de decisió municipal en la política d’acollida de refugiat.

Comparteix

Icona de pantalla completa