El Magnànim recupera la memòria cultural del comunisme espanyol

El centre presenta aquest dimarts l'obra 'Memoria roja, una historia cultural de la memoria comunista en España (1931-1977)', de l'historiador José Carlos Rueda Laffond
12 novembre 2019 11:07h
L'obra recorre fets clau de la història espanyola, com ara la II República i el seu llegat. / MAGNÀNIM

VALÈNCIA. La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació presenta aquest dimarts 12 de novembre, a les 19 hores, el llibre Memoria roja, una historia cultural de la memoria comunista en España (1931-1977), de José Carlos Rueda Laffond. L'obra proposa un recorregut per la cultura comunista, entesa com un racó de la memòria i de part de la història de l'estat espanyol. En ella, l'autor tracta d'aproximar-se a les narratives històriques produïdes i gestionades pel Partit Comunista d'Espanya des de principis dels 30 fins a la fi de la dictadura franquista. 

L'acte tindrà lloc a l'Aula Capitular del Centre del Carme Cultura Contemporània, amb la participació de l'autor junt amb el catedràtic d'Història Contemporània de la UV i director de l'Institut d'Història del Magnànim, Ismael Saz; el director de Publicacions de la Universitat de València (PUV), Josep Lluís Canet, i el director del Magnànim, Vicent Flor. El llibre, una coedició, és fruit de la col·laboració entre PUV i el Magnànim. 

L'obra recorre fets clau de la història espanyola, com ara la II República i el seu llegat; la guerra civil i la reconciliació nacional; la bolxevització i la desestalinització, o el franquisme i la Transició democràtica. Aquests contexts van servir d'esclavons per a situar un passat que pareixia no passar i que va actuar com a espai d'identitat per al comunisme tant a l'exili com a l'interior de l'Estat.

La principal hipòtesi remarca la flexibilitat de la memòria comunista i la capacitat d'adaptació d'unes profundes empremtes de record i reconeixement que van actuar com a fils conductors durant dècades. Amb aquest objectiu, José Carlos Rueda explora la memòria del partit, les seues derives generacionals, els relats orgànics o la diversitat de declaracions autobiogràfiques del subjecte comunista. Així, l'autor adopta una perspectiva transnacional que situa l'exemple del PCE en unes coordenades on van interactuar la mitificació de la Unió Soviètica, l'èpica antifeixista europea, els rigors de la guerra freda, la demonització de la memòria anticomunista o el desafiament europeu. 

Rueda és professor titular d'Història Contemporània a la Universitat Complutense de Madrid i reconegut autor de diversos llibres i articles científics centrats en les relacions entre història i memòria. Alguns dels títols més reconeguts són Autorretratos en rojo: explorando la autobiografía comunista Fábricas de comunistas: escuelas de partido y prácticas orgánicas en los años treinta.  

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next