La majoria de les 10.643 famílies monoparentals valencianes estan encapçalades per dones

Les unitats familiars amb un sol adult tenen els mateixos drets que les nombroses des de la passada legislatura
25 agost 2019 11:38h
La majoria de les famílies monoparentals estan encapçalades per una dona amb un fill o filla. / EFE

VALÈNCIA. La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives compta amb 10.643 títols de famílies monoparentals registrades, la qual cosa permet als seus titulars i a tots els seus membres accedir a beques educatives, així com a millores fiscals i de diferent tipus, com ara culturals o de transport.

El secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez, ha recordat en un comunicat que el Consell va equiparar la passada legislatura els beneficis de les famílies monoparentals amb els de les nombroses i va dictar un nou decret que ampliava la condició de monoparentalitat a noves situacions.

Aquest decret inclou entre les seues novetats la consideració de família monoparental de categoria especial a partir de dos fills i l'ampliació –sense renovació– per estudis dels 21 als 26 anys.

Quant a les noves situacions de monoparentalitat que recull el decret, s'han expedit 69 carnets a dones víctimes de violència de gènere, 220 per renda baixa i 3 perquè un dels membres de la família està hospitalitzat o a la presó per un llarg període de temps.

La major part de les famílies monoparentals registrades tenen un fill o filla, en concret 8.008; les que tenen dos descendents són 2.244, i n'hi ha 212 amb tres, 31 amb quatre i només 3 amb cinc fills. 

Les famílies monoparentals compostes per un avi o àvia amb els seus nets o netes són 41, mentre que 89 tenen acollits xiquets o xiquetes tutelats per la Generalitat.

La majoria d'aquestes famílies estan encapçalades per dones, que són les titulars del carnet en 9.998 casos, enfront de 641 que són homes. La Conselleria d'Igualtat estima en 1.500.000 euros els beneficis als quals tindran accés les famílies que seran reconegudes amb el nou text i que en aquests moments no tenen eixe dret, perquè el decret actual no les contempla.

A més, el text normatiu estableix dos grups: d'una banda els que només tenen una persona progenitora; i d'altra, els que tenen una situació de monoparentalitat pel fet que un dels progenitors està en situació de dependència, hospitalització de llarga estada, a la presó o és víctima de violència de gènere.

Ibáñez ha explicat que gràcies a aquest decret, a més de regular-se els requisits per al reconeixement de la condició de família monoparental o en situació de monoparentalitat, s'actualitzen les definicions, adaptant-se a la realitat social actual.

Paral·lelament, l'ampliació de la protecció també es realitza en la consideració de categoria de família especial, que passa de tres a dos fills o filles, o amb sols un descendent en els casos de diversitat funcional o exclusió social. El secretari autonòmic ha incidit en el fet que "el Consell és el govern del suport a les famílies i reconeixement de la diversitat familiar amb l'objectiu de combatre la transmissió generacional de l'empobriment i la seua feminització".

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next